Peilingen! Nederland straft anti-referendumkabinet hard af: D66 en VVD verliezen allebei twee zetels

Geen categorienov 03 2017, 14:00
In de week waarin het kersverse nieuwe kabinet zich van diens meest repressieve kant liet zien - de sleepwet wordt doorgeduwd, en geen referendum op de wereld dat dat nog kan veranderen - laat de liberale Nederlander duidelijk merken niks op te hebben met autoritair bewind uit Den Haag, en moeten voornamelijk de liberale partijen bloeden. VVD en D66 verliezen allebei twee zetels.
peiling 3-11-2017
In een nieuwe peiling van Ipsos blijkt vandaag dat kersverse regeringspartijen D66 en VVD flink in populariteit gekelderd zijn in slechts één maand tijd. Stond de partij van Mark Rutte op 5 oktober nog op 34 zetels, zo zijn dat er nu nog maar 32. Voor D66 is er ook een duidelijke daling te zien: van 20 zetels, naar 18. Beide partijen eindigen daarmee onder de uitslag die ze boekten bij de Tweede Kamerverkiezingen van afgelopen maart.
De verliezen voor VVD en D66 volgen op een rel over het sleepwetreferendum. Pas eergisteren maakte de Kiesraad bekend dat de volksraadpleging er echt gaat komen, maar nog vóór dat het zover was vertelde CDA-leider Buma (die overigens ook geen zetels wint) dat mensen mogen stemmen wat ze willen, maar het kabinet er lekker toch niet naar gaan luisteren. D66 en VVD namen afstand van de 'toon' van de CDA-fractievoorzitter maar bevestigden wel: de sleepwet gaat zelfs bij high and high water gewoon door.
Ja, zo'n openlijk dedain van de democratie gaat er natuurlijk niet zo lekker in bij Nederland, dat na referendumgate in beperkte mate overstapte naar andere partijen: In dit geval ging de buit naar de PVV (van 18 naar 19), 50PLUS (van 5 naar 6) en de SGP (van 2 naar 3). Pro-referendumpartij Forum voor Democratie bleef stabiel met 9 zetels.
Ik zou zeggen: laat dat referendum maar komen. Tijd om degenen die hun neus ophalen voor de democratie - ja, ik heb over jullie Mark, Sybrand en Alexander - even te laten merken wie er écht de baas zijn in Nederland. Dat zijn namelijk niet de volksvertegenwoordigers, maar het volk. En het volk regeert - dat is dan ook letterlijk wat het woord 'democratie' betekent. Maar ja: daar hebben mijnheer de christen-democraat, het lid van de volkspartij voor democratie en de democraat met een fascinatie voor 1966 gewoon lak aan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten