Anti-Zwarte Piet activisten op een rustige demonstratie: 'we gaan door tot de laatste Zwarte Piet weg is'

Geen categoriedec 02 2017, 20:00
Op een ongestoorde demonstratie in Dokkum werd ook duidelijk wat we de komende jaren gaan verwachten van het debat over Zwarte Pieten: tot de laatste Zwarte Piet weg is gaan de demonstranten demonstreren. Zo wordt een nieuwe traditie in Nederland geboren.

De actievoerders tegen Zwarte Piet zijn voorlopig niet van plan om te stoppen. „We gaan door tot de allerlaatste piet de benen heeft genomen”, zei Jerry Afriyie, de voorman van de actiegroep die zaterdagmiddag demonstreert in Dokkum. „Nu is Nederland tegen ons, maar over twintig jaar zal Nederland ons dankbaar zijn.”

Dan verklaar je je eigen beweging en doel wel tot heilig als je dit soort taal gaat uitslaan. Zouden ze begrijpen dat hoe steviger zij de Zwarte Piet willen aanpakken, hoe steviger de reactie zou zijn? Dat is namelijk de hele kern van deze discussie, twee groeperingen die elkaar steeds harder te lijf gaan.

Voor de toespraak van Afriyie bracht burgemeester Marga Waanders kort een bezoek aan de actievoerders. Ze wilde alleen kwijt dat ze kwam om kennis te maken met de groep en om de sfeer te proeven. Na enige tijd vertrok ze weer.

Op het plein hadden zich tussen de 200 en 250 actievoerders gemeld. De sfeer op het plein was rustig. Tijdens de demonstratie waren er verder geen andere mensen welkom.

Het is een zucht waardig dat het niet uit de hand is gelopen, maar blijkbaar krijgen we de komende decennia nog te maken met dit soort demonstraties. Het fijne is: mensen worden dit soort dingen snel beu en dan komt er vanzelf minder aandacht. Hoe eerder hoe beter zou ik u willen zeggen. Het demoniseren van elkaar gaat in elk geval niets helpen.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten