CIDI eist antwoorden van Grapperhaus: 'Hoe kon "vulkaan" en joods restaurant-aanvaller Saleh A. vrijkomen?'

Geen categoriedec 21 2017, 10:00
Het Centrum Informatie en Documentatie Israël en eist antwoorden van minister Grapperhaus. Hoe kan restaurant-aanvaller Saleh A. zo snel vrijkomen?
Het CIDI heeft een brief geschreven aan minister Grapperhaus (CDA). De reden moge duidelijk zijn: de organisatie maakt zich ongelooflijk veel zorgen over Saleh A. Deze gek viel eerder deze maand een joods restaurant aan in Amsterdam. Achteraf vertelde hij de politie dat hij training heeft ondergaan in het gebruik van wapens in Syrië, en dat hij bereid was om te sterven tijdens zijn aanval op het restaurant.
En dat is nog niet alles:

Tijdens de rechtszitting vandaag kwamen opnieuw schokkende feiten boven tafel. Saleh A. heeft tegen de reclasseringsambtenaar verklaard dat zijn aanval op restaurant HaCarmel slechts “een eerste stap” is. Hij omschrijft zichzelf als “een vulkaan die op uitbarsten staat”, maar wil niets kwijt over wat de tweede stap dan zou zijn.

Het is ongelooflijk, maar ondanks dit overduidelijke dreigement was meneer een uur of zestig na zijn aanslag op vrije voeten.
De rechter gaat weliswaar verder dan justitie -- het locatieverbod van A. is uitgebreid en hij heeft een voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd gekregen -- maar ook dat is natuurlijk niet voldoende om hem ervan te weerhouden om joodse bedrijven, personen en instellingen met rust te laten als hij dat niet wil.
Het CIDI stelt terecht dat de uitspraken van Saleh A. duidelijk maken dat "hij al die tijd een bedreiging heeft gevormd" -- "al die tijd" refereert dus aan de tijd waarin hij werd vrijgelaten en het begin van de zaak tegen hem. "Hoe kan het dat deze man zo snel werd vrijgelaten, en hoe wilt u dit in de toekomst voorkomen?" vraagt het CIDI de CDA-minister.
Natuurlijk zijn het goede vragen, maar het is jammer genoeg al lang duidelijk dat Grapperhaus de strijd tegen dit soort extremisten totaal niet serieus neemt. Het is ongelooflijk, maar op de één of andere manier ziet die man nog steeds niet dat islamistische extremisten werkelijk een gevaar vormen voor de samenleving in het algemeen, en voor joodse instellingen specifiek. Blijkbaar is hij zo geïndoctrineerd met de politieke correctheid dat hij feiten niet meer herkent.
Hij heeft nu de kans om dat beeld recht te zetten -- als het niet klopt. Hoe? Simpel: door de vragen van CIDI eerlijk te beantwoorden en vervolgens aan te kondigen wat hij gaat doen om te voorkomen dat dit nog een keer kan gebeuren; dat een gek als Saleh A. voortaan dus niet meer vrijkomt na een aanslag. Want dat mag écht nooit meer gebeuren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten