jan roos

Column Jan Roos: 'Pechtold is de useful idiot van de anti-democratische elite'

Geen categoriedec 22 2017, 13:00
Dat de dagen van Alexander Pechtold geteld zijn begint steeds duidelijker te worden. Dat heeft overigens niets te maken met zijn dubieus verkregen appartementje in Scheveningen. Dat is slechts een symptoom van zijn naderende afscheid.
Natuurlijk had Alexander Pechtold die schenking van dik twee ton moeten melden in het geschenkenregister van de Kamer. Er is immers bij een politicus geen verschil tussen werk en privé. Dat hij dit als schild voor zich houdt betekent dat hij weet dat het moeilijk recht te praten valt, want de rest van zijn verhaal over het penthouse is uiterst zwak. Met genoegen zal dit in de top van de partij worden aanschouwd, want daar wil men graag van Alexander af.
Zijn 'job' zit er immers op. Door de totale verblinding van de macht heeft Pechtold meegewerkt aan een coup die tot in het koninklijk huis applaus krijgt. Arrogante Alexander als useful idiot van de anti-democratische elite, en hij heeft het misschien nu pas door.
De gretigheid waarmee onderkoning Donner ervoor zorgde dat er geen raadgevend referendum over het schrappen van het raadgevend referendum zou komen moet hem toch wel hebben wakker geschud. Bij de Raad van State, waarover in een vernietigend rapport door zijn geliefde Europese Unie werd geschreven dat het een schandvlek in een moderne democratie is, ging zo'n beetje de vlag uit. Het volk kreeg weer minder te vertellen. Deze organisatie is rechtsprekend, wordt voorgezeten wordt door de Koning, en komt totaal niet democratisch tot stand. Maar heeft wel een broertje dood aan dat volk, én is het machtigste orgaan van het land.
Alexander Pechtold, de baas van de Democraten uit 1966 die zich voor het karretje liet spannen om zowel het bindende referendum als het correctief raadgevende referendum te vernietigen, deed nóg meer. Jarenlang was hij ook de hoofdman van het parlement die de totalitaire macht van het koningshuis wilde breken. Zo wilde hij bijvoorbeeld dat zij gewoon belasting zouden gaan betalen. Tot deze week. Hij ziet daar opeens vanaf. Weer een honderdtachtig graden draai in het voordeel van de status quo. Zou het er iets mee te maken kunnen hebben dat de huidige minster van binnenlandse zaken, mevrouw Ollongren, een vriendin van de Oranjes is? En dat geheel toevallig prinses Laurentien de dochter is van D66-mastodont Laurens-Jan Brinkhorst? Nee, dat is niet toevallig: dat heeft er alles mee te maken.
Nog even de Sleepwet er doorheen loodsen, niet geheel toevallig tot genoegen van de baas van de geheime dienst mevrouw Ollongren, en Pechtold heeft zijn klus geklaard. Alles waar de partij ooit voor stond (meer democratie, transparantie en privacy) is binnen no time weggegooid om mee te mogen doen in het kabinet.
Brave Alexander: hier is je bot (burgemeesterspost, hoge functie in Brussel of iets dergelijks), en nu wegwezen!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten