De socialisten van de SP gaan ook met Lilian Marijnissen in 2018 niet scoren

Geen categoriedec 26 2017, 12:00
Wie had verwacht dat Lilian Marijnissen fractieleider van de SP zou worden? Bijna iedereen natuurlijk. Er werden al zo veel grappen gemaakt over het feit dat de dochter van Jan Marijnissen leider van de SP zou worden, dat bijna niemand dit niet zag aankomen.
Jan Marijnissen, de zogenaamde socialistische don van de SP, heeft toch weer direct of indirect meer invloed gekregen binnen de SP. Niet dat Lilian geen eigen baas is. Daar is zij te veel een individu voor, maar je bent en blijft de dochter van je vader. Dat brengt toch bepaalde mogelijkheden tot invloed met zich mee. Ze blijven immers gewoon mensen.
De menselijke realiteit gebiedt te zeggen dat het niet gelijk betekent dat Jan die invloed gaat gebruiken en benutten. Lilian kan best op haar eigen benen staan en volgens mij heeft zij ook veel medestanders in de partij zelf. Met de jonge garde in de Tweede Kamer (Jesse Klaver, Klaas Dijkhoff, Thierry Baudet) krijgt nu ook de SP een jonger persoon als partijleider. Gaat het dezelfde positieve effecten met zich meebrengen?
Jonger betekent niet gelijk beter en het betekent zeker niet dat er automatisch meer zetels in de peilingen bij gaan komen. De SP heeft in het algemeen nogal veel moeite met een goede fractieleider kiezen. Jan Marijnissen had zijn tirannieke trekjes, maar charismatisch was hij zeker. Het is ook niet zo heel erg moeilijk om als socialistische leider meer stemmers aan je te binden. Populistische uitspraken over de klassenstrijd, negatieve gevoelens oproepen, mensen de straat op krijgen. Het is in het verleden wel vaker gelukt.
Toch lijkt de SP met Lilian Marijnissen weer de boot mis te slaan. Het blijft te liefjes. Kijk maar naar Agnes Kant, die was ook niet effectief Teddybeer Roemer was ook niet effectief in het oproepen van verongelijkte gevoelens bij de mensen. Lilian Marijnissen lijkt, zeker gekeken naar haar eerste speech als partijleider, ook niet de juiste toon te kunnen raken.
Wil ik dan zo graag dat de SP groter wordt? Nee dat niet, ik ben natuurlijk wars van linkse politiek. Toch heb ik altijd al een verdrietig gevoel gehad bij mensen en organisaties die zo veel potentie hebben, maar het niet lijken te lukken om die potentie te verzilveren. Het puur socialistisch gedachtegoed is makkelijk om effectief over te brengen als je een charismatische leider hebt die mensen achter zijn of haar ideaal verzamelt. De SP lijkt dit elke keer niet waar te kunnen maken en met de softe Lilian zal het in 2018 vast ook niet gebeuren.
https://www.youtube.com/watch?v=xVx7-z1oC8Y
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten