Kabinet wil het Nederlanderschap afpakken van de 'terreurbroers'

Geen categoriedec 16 2017, 12:00
Twee mensen die veroordeeld zijn voor een terroristisch misdrijf, ook nog eens broers, worden misschien de Nederlandse identiteit van afgepakt. Tenminste, dat wil minister Grapperhaus erg graag.

De CDA-bewindsman heeft deze week getekend voor het afnemen van de Nederlandse nationaliteit bij het gevaarlijke duo. Dit moet nog wel bij de rechter goedgekeurd worden. „Bij mensen die een gevaar zijn voor de nationale veiligheid, moeten we gewoon intrekken”, stelt Grapperhaus die niet te veel op de zaak zegt te kunnen ingaan.

Gaat hier om twee mensen die nog in Nederland zijn en niet in het buitenland of uit het buitenland terugkeren. Ze verblijven dit moment in Rotterdam en lopen op vrije voeten rond. Dit maakt het extra gevaarlijk, want wat heb je te verliezen als je dadelijk uit het land gezet wordt? Ze hebben dan wel nog een maand om in hoger beroep te gaan, maar je geeft ze wel een extra maand de vrijheid om allemaal dingen te ondernemen.
Voor dit specifieke geval is het nog maar één keer eerder gebeurd dat het Nederlanderschap is ingetrokken, want het wordt bijna nooit gedaan. De komende tijd wordt het misschien nodig om dit middel vaker uit de kast te halen, aangezien er jihadgangers terugkomen uit het buitenland en het gevaar voor terrorisme nog steeds erg hoog is.
Dat het kabinet dit doet is alleen maar aan te prijzen, maar laat het dan ook echt lukken. Dat deze twee broers vrij rondlopen in Rotterdam is een potentieel gevaar die we niet kunnen negeren. Ze worden vast in de gaten gehouden, maar tegenwoordig hoor je het vaak bij pogingen tot aanslagen en aanslagen dat 'de autoriteiten ze in de gaten hield'.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten