Mark Rutte wordt ongeduldig door Theresa May: 'Wees duidelijk over de Brexit'

Geen categoriedec 14 2017, 18:00
Onze premier, Mark Rutte, heeft zich weer bemoeid met de Brexit-onderhandelingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. Rutte vindt dat de Britse premier, Theresa May, niet duidelijk genoeg is over de toekomstplannen en de concretiseringen.

Rutte zei dat net bij aankomst in Brussel, waar hij vandaag en morgen vergadert met zijn Europese collega’s. De verwachting is dat zij morgen instemmen met parallelle onderhandelingen met Londen over een toekomstig partnerschap, maar daarvoor is nodig dat May eerst schetst hoe zij die ziet, aldus Rutte.

De Europese top in Brussel vindt het jammer dat Theresa May nu elke keer terug moet naar het Britse parlement om de keuzes en afspraken goed te keuren. Dat zorgt voor een serieuze vertraging, maar juist dat aspect is een democratische vooruitgang. Makkelijk en snel onderhandelen is natuurlijk onderhevig aan de democratische fundamenten en het draagvlak voor die afspraken in de Britse samenleving.
Het is niet zomaar een referendum over een Brexit en pats-boem even snel onderhandelen en dan zijn we klaar. Zeker omdat een grotere democratische controle is van de details binnen de afspraken. Die kunnen zorgen voor een 'softe' of een 'harde' Brexit.
Dat het allemaal wat langer gaat duren is een aspect, maar dat is gezeur over de onbelangrijke aspecten van de Brexit. Dat May duidelijker en concreter moet zijn, daar kan je het niet anders dan mee eens zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten