Oeso: 'Pensioenleeftijd ontwikkelde landen moet naar minimaal 70 jaar'

Geen categoriedec 05 2017, 16:00
Ach joh, maak er gewoon 130 van, dan zijn we er helemaal vanaf.
De Oeso maakt zich ernstig zorgen over de "dreigende tekorten in de pensioenstelsels van ontwikkelde landen," aldus het FD:

De organisatie voor ontwikkelde landen waarschuwt dat de huidige toezeggingen voor veel landen niet te betalen zijn. Armoede onder ouderen zal daardoor in de toekomst stijgen en de overheidsfinanciën komen in gevaar. De Oeso maakt zich daarnaast zorgen dat het momentum voor de benodigde pensioenhervormingen afneemt nu het economisch beter gaat.

Het onderliggende probleem is al langer bekend, maar er wordt in grote delen van de ontwikkelde wereld te weinig mee gedaan: we worden steeds ouder. In de jaren zeventig zou een zestigjarige nog zo'n 18 jaar leven. Nu is dat al 23,4 jaar Oeso-landen. Oh, en in 2050 zal dat zijn opgelopen tot 27,9 jaar.
Dit betekent dat we steeds langer uit de staatsruif eten als de pensioenleeftijd niet omhoog gaat.
Daarom beweert de Oeso dat de pensioenleeftijd in Oeso-landen door zal blijven stijgen. Uiteindelijk zullen we naar 70+ moeten. Let wel, aangezien Nederland deel uitmaakt van de EU en andere lidstaten ongelooflijk onverantwoord bezig zijn (België en Frankrijk, om twee landen te noemen) zal die pensioenleeftijd in Nederland op termijn ongetwijfeld nog hoger worden. 71 jaar is pas het begin. Het kon weleens heel snel 73 of 75 worden.
Tot die conclusie kom ik tenminste als ik zo naar deze cijfers kijk én naar die van de pensioengerechtigde leeftijden in EU-landen.
Houd er dus maar alvast rekening mee: wij (Millennials en Gen Z) zullen moeten doorwerken tot we erbij neervallen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten