CDA: '28 leden EU-Commissie is echt te veel van het goede'

Geen categoriejan 23 2018, 12:00
Het lijkt me eigenlijk te veel van van het kwade, maar dat terzijde.
Het CDA in Europa vindt het niet meer van deze tijd dat de Europese Commissie maar liefst 28 leden telt. Dat aantal moet teruggebracht worden naar 18, aldus de christendemocraten. Dan zijn er nog altijd meer dan genoeg Eurocommissarissen.
De nieuwe Europese Commissie zal aantreden in 2019. Het CDA vindt dat er dan 18 in plaats van 28 Eurocommissarissen moeten aantreden. Het gevolg daarvan is dat negen lidstaten het vijf jaar lang zonder Commissaris moeten doen, want de Britten hebben dan natuurlijk al geen Eurocommissaris meer.
Een prima idee natuurlijk, zeker omdat de EC eigenlijk al kleiner had moeten zijn. Dat was eerder al afgesproken. In 2013, dus een jaar voordat de huidige Commissie aantrad, besloten de lidstaten om dat besluit toch maar naast zich neer te leggen. Zoals CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers terecht stelt in schriftelijke vragen aan de staats- en regeringsleiders:

"28 is echt te veel van het goede. Als we portefeuilles voor ze moeten verzinnen, dan weet je dat het tijd is voor verandering."

Jammer genoeg is het maar zeer de vraag of de lidstaten de krimp dit keer wél doorzetten. In 2013 wilde geen van de landen zijn eigen Commissaris namelijk opgeven. Het is prima dat België geen Eurocommissaris meer heeft, maar als Nederland zijnde willen we zelf natuurlijk wél een Eurocommissaris hebben. Zo wordt er nu eenmaal gedacht, en niet alleen in Nederland maar in elke andere lidstaat.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten