Emmanuel Macron op ramkoers met Erdogan: Turkije wordt geen lid van de EU

Geen categoriejan 06 2018, 19:00
Turkije is bezig met een verzoeningsronde door Europa heen. De banden met Duitsland en Frankrijk worden aangehaald. Een poging om de relaties te normaliseren wordt met een kritische blik bekeken. Emmanuel Macron is er in elk geval duidelijk over: Turkije wordt geen lid van de EU.

De Turkse president wil de banden aanhalen met de Europese leiders, maar op Macrons sympathie kan hij niet rekenen. Macron vertelde de Turkse president, tijdens een persconferentie, de waarheid: ‘Het is duidelijk dat de recente ontwikkelingen in Turkije geen enkele aanleiding geven voor voortgang tot de toetreding voor de Europese Unie.’

Daar heeft Erdogan niet van terug en het is een harde toon die Macron uitslaat. Dit is in elk geval geen positief nieuws voor de relatie tussen de Turken en de Fransen. Het laat zien dat Erdogan te ver is gegaan met bepaalde uitspraken. De pogingen om de banden weer aan te halen zullen daarom misschien wel tevergeefs zijn.

Macron stelt dat er in plaats van een EU-lidmaatschap wel mogelijkheden zijn om te praten over een diepgaand partnerschap tussen EU en Turkije. Erdogan was daar niet over te spreken: ‘We staan al 54 jaar aan de poorten van de EU te wachten. Er is geen land dat minder in de EU hoort dan Turkije, en redenen om geen lid te worden, krijgen we niet.’

Het heeft niet alleen te maken met de geografische grenzen, maar de culturele grenzen zijn ook te scherp. De richting van de Turkse regering gaat een radicaal andere richting op dan die van de Europese landen en dat merk je aan de toon van de gesprekken. In Duitsland willen ze eerst dat de Turks-Duitse journaliste Deniz Yucel wordt vrijgelaten voor er gesproken wordt over nauwere banden. Dit zie ik niet snel gebeuren en daarnaast zijn er nog veel meer onderwerpen die aan de orde dienen te worden gesteld voordat er ook maar wordt gedacht aan een sterkere relatie.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten