IS trainde een Nederlandse- en twee Belgische vrouwen voor een aanslag in Europa

Geen categoriejan 26 2018, 16:00
Dat komt even dichtbij. Een Nederlandse vrouw en twee Belgische vrouwen werden door IS getraind om aanslagen te plegen in Europa. Kijkend naar de achtergrond lijkt het wel te voorspellen in welk gebied van Europa dat zou zijn.

Het gaat om verhoren van een Antwerpse IS'er die in augustus door Syrische Koerden werd opgepakt. De man zegt in het verhoor dat het drietal is getraind in explosieven en dat ze die in Europa moeten gebruiken. De vrouwen werden ook voorbereid om via Turkije naar Europa te reizen.

Is dit angst zaaien, of heeft de IS'er de waarheid vertelt? Dat zullen we niet weten, want uit de verhoren komt niet naar voren welke tijdsperiode deze training heeft plaatsgevonden, of het misschien nog steeds bezig is, of dat ze überhaupt al vertrokken zijn naar Europa. Dat maakt het allemaal nog angstiger.
Het meest zorgwekkende aspect is dat het in de sociale omgang juist zo is ingebakken om naar stereotypes te zoeken. Men kijkt niet naar 'moderne moslims', blanke Nederlanders, of moslima's. We zitten nog steeds met het idee dat fundamentalistische moslima's helemaal niet zo veel mogen doen, terwijl er onlangs een rapport is verschenen waarbij er expliciet gewaarschuwd wordt voor vrouwelijke fundamentalisten.
Doordat IS veel aan macht verloren heeft, hebben vrouwen toestemming gekregen om ook aanslagen te plegen. Elk middel wordt ingezet om angst en terreur te zaaien. Dit gaat problemen opleveren voor moslima's die boerka's dragen, of überhaupt kleding draagt die alle vormen verhult.
Al met al is er nog niets gebeurd in Nederland, dat zal grotendeels komen door dit soort verhoren en de inzet van de geheime diensten en autoriteiten in Nederland en omstreken. Laten we dan ook hopen dat het zo blijft.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten