Rutte: Forum voor Democratie is nóg erger dan de PVV

Geen categoriefeb 19 2018, 11:00
Iets met MH17. En homeopatische verdunning van...
Premier Rutte heeft heel weinig positiefs te melden over de PVV en Geert Wilders. Dat werd gisteren duidelijk in een uitzending van WNL Op Zondag. Volgens de VVD'er was zijn samenwerking met de PVV van 2010 tot 2012 de "grootste fout" van zijn premierschap.
Een opvallende uitspraak, natuurlijk, maar vervolgens maakte Rutte het nóg bonter door de aanval maar weer eens te openen op Forum voor Democratie en de leider van die partij, Thierry Baudet. Hoe kwalijk Wilders volgens Rutte ook is, Baudet is namelijk nóg een graadje (of twee) erger. Ofzo.
De reden? Baudet had de euvele moed om de onafhankelijkheid van het onderzoek naar het neerhalen van MH17 in twijfel te trekken. Alles goed en wel, wat Rutte betreft, maar hij heeft geen trek in kritische commentaren van parlementariërs. Als hij zegt dat een onderzoek goed uitgevoerd is dan is dat zo. Punt. Einde debat.
Wat nou tegenspraak? Rutte wil alleen nog maar 'ja' en 'amen' horen. Andere partijleiders die daar niet aan meedoen hoeven er niet op te rekenen dat ze ooit mee kunnen doen aan een coalitie. Niet zolang Rutte de grote man bij de VVD is, tenminste.
Oh ja. En ook heeft Rutte er naar eigen zeggen een probleem mee dat Baudet ooit iets zei over het "homeopathisch verdunnen" van de Nederlandse bevolking. Daar "voelt een VVD'er," aldus Rutte, "zich niet thuis" bij. Dat hij de woorden van Baudet daarvoor moet verdraaien vindt hij blijkbaar prima. Want, zoals De Dagelijkse Standaard vorig jaar berichtte, heeft Baudet al lang gezegd dat hij die uitspraak anders bedoelde dan zijn critici beweren:

Maar niet alleen in de zaal is het heet: op Twitter lopen nog tijdens de sprekersavond de gemoederen hoog op als het sociale medium erachter komt dat Thierry Baudet heeft gesproken over een heersende cultuur waarin het “homeopathisch verdunnen” van de Nederlandse bevolking gemeengoed is geworden. Tot aan politici van Leefbaar Rotterdam aan toe wordt de verbazing uitgesproken, maar in de zaal is er niet veel beroering: in de context van de rest van het verhaal klinkt door dat hij doelt op het sluiten van de grenzen en geen enge eugenetische bijbedoelingen heeft.

Ook een ietwat verbaasde Baudet zelf ontkent er “loepzuiver racisme” mee te hebben bedreven. Aan de Dagelijkse Standaardlaat de lijsttrekker weten helemaal niets met bloedzuiverheid bedoeld te hebben, aangezien hij zelf, een beetje teruggaande in de geschiedenis, deels van buitenlandse komaf is. Een groot deel van zijn familie is Indisch, zegt de FVD-leider. En: zonder buitenlands bloed was hij er zelf niet eens geweest.

Hoe dan ook kunnen we onderhand dus wel tot de conclusie komen dat de VVD op dit moment feitelijk twee partijen uitsluit: de PVV én Forum voor Democratie. Misschien dat andere VVD-prominenten wél met FVD willen samenwerken als de (volgende) verkiezingsuitslag dat eist, maar zolang Rutte aan het roer van hun partij staat is de kans klein dat dit daadwerkelijk gebeurt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten