Typisch: mediakartellid NOS noemt ultrasoft nieuw asielbeleid Macron "streng en rechtvaardig"

Geen categoriefeb 21 2018, 15:00
En dat over een beleid dat nog geen deuk in een pakje boter zal slaan, laat staan dat het tot een oplossing van de migrantencrisis zal leiden.
Eén van de grote, langgekoesterde dromen van links, is het creëren van een totale verzorgingsstaat. Een samenleving waarin Vadertje Staat wel weet wat het beste voor jou is, en je eigenlijk nergens voor een poot hoeft uit te steken, als je dat niet wilt. In de huidige tijd hebben we natuurlijk een verzorgingsstaat, zij het in een niet zo extreme vorm. Of nou ja: het zou nog extremer kunnen. Probleem is echter dat zo'n systeem enkel een kans op overleven heeft, als duidelijk is wie er wel en niet van kan profiteren: zoiets staat of valt nu eenmaal bij het beperken van de toegang ertoe.
En laat dat nu net bijzonder hard botsen met een ander ideaal van uw linkse medemens: een, letterlijk, grenzenloze wereld waarin iedereen kan gaan en staan waar hij wil. In zo'n zelfdestructief wereldbeeld past een zeer soft migratiebeleid: niet zo gek dus dat Europa de afgelopen jaren zoveel mensen heeft toegelaten die hier eigenlijk niets te zoeken hebben. Maar verrekt: wat lezen we vandaag nou toch bij onze fijne staatsomroep, de NOS? "Macron komt met nieuw asielbeleid, 'streng en rechtvaardig'", luidt de kop daar. Dat belooft wat! En het begin van het stuk stemt zowaar hoopvol:

"De grenzen gaan niet op slot," benadrukte president Macron vorige maand. "Maar we hebben te maken met migratiestromen die we niet eerder hebben gezien sinds de Tweede Wereldoorlog." Zijn minister van Binnenlandse Zaken Collomb zei het zo: "Vorig jaar hebben 100.000 mensen asiel aangevraagd. Nog eens 85.000 mensen hebben we niet toegelaten. We zouden nooit 185.000 mensen per jaar kunnen opvangen, dat zijn evenveel mensen als in de stad Rennes wonen."

Daar waren u en ik natuurlijk al jaren achter, maar enfin: beter laat dan nooit, niet? Met die argumentatie introduceert de nieuwe keizer van Frankrijk, Emanuel Macron, nu een nieuw asielbeleid. Helaas blijkt dat, als je een paar regels verderleest, allesbehalve 'streng' of 'rechtvaardig' te zijn. Sterker nog: dit gaat juist nog méér migranten aantrekken. Lees maar mee:

Voor mensen die recht hebben op asiel, zal er met de nieuwe wet naar verwachting veel verbeteren. Zo wordt de asielprocedure verkort van een jaar naar een half jaar, en wordt de opvang met duizenden plaatsen uitgebreid. Daarnaast worden sommige verblijfsvergunningen verlengd en bepaalde regels voor gezinshereniging versoepeld.

Wat hiervan dus feitelijk het gevolg zal zijn, is dat mensen die technisch gezien recht hebben op asiel (en die definitie is nogal breed) makkelijker en sneller in Frankrijk zullen kunnen blijven. Sterker nog: door het nog verder oprekken van de regels voor gezinshereniging maak je de groep die aanspraak kan maken op asiel alleen maar groter. Met als gevolg: het wordt nóg aantrekkelijker om op een bootje naar Europa te stappen.
Wat er dan zo streng aan het nieuwe beleid zou zijn? Nou, dit:

Voor degenen die geen recht hebben op asiel, wordt het Franse beleid juist strenger. Nu mogen illegalen anderhalve maand worden opgesloten, in afwachting van hun uitzetting. Straks mag dat maximaal vierenhalve maand. Met de wet kan ook vaker huisarrest worden opgelegd aan illegalen.

Nou, hoera: illegalen mogen iets langer opgesloten worden. Dat daar helemaal geen ruimte voor is - mede omdat het zo aantrekkelijk is te komen en de aantallen dus zo overweldigend zijn - en dat de meeste illegalen toch niet opgepakt worden (zie Calais), vergeet men voor het gemak graag maar even.
"Streng en rechtvaardig", juist ja. Dat heeft de NOS weer mooi weten te framen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten