Boem! Populistische Vijfsterrenbeweging de grootste in Italië

Geen categoriemrt 05 2018, 9:00
De Italiaanse versie van Forum voor Democratie heeft de verkiezingen gewonnen.
Uit de exit-polls van de Italiaanse parlementsverkiezingen blijkt dat de eurosceptische Vijfsterrenbeweging de grootste partij is geworden. De beweging, oorspronkelijk opgezet door Beppe Grillo maar tegenwoordig geleid door Luigi Di Maio, kreeg ruim 30 procent van de stemmen. De tweede partij, de centrumlinkse PD, moet genoegen nemen met zo'n 20 procent.
Dat is dus een verschil van tien procentpunten.
De Lega Nord van Matteo Salvani en Forza Italia van Silvio Berlusconi hebben het ook behoorlijk slecht gedaan. Deze twee coalitiegenoten zijn nu samen kleiner dan de Vijfsterrenbeweging in haar eentje.
Au.
Het inspirerende voor Nederlanders is dat de Vijfsterrenbeweging in veel opzichten op Forum voor Democratie lijkt. Het is een (relatief) nieuwe partij van, voor en door outsiders. De leider is slechts 31 jaar oud, jong en charismatisch. Het gaat om een protestbeweging met zowel historisch linkse als rechtse standpunten, wat natuurlijk aansluit bij Thierry Baudets opmerking vorige maand dat de links-rechts dynamiek achterhaald is. Oh ja, en de Vijfsterrenbeweging is ook nog eens eurosceptisch. Inderdaad, alweer net als FVD.
Voor Di Maio en zijn vrienden wordt het nu goed kijken naar mogelijke coalities. Tot nu toe weigerde de Vijfsterrenbeweging om samen te werken met andere partijen, maar de kiezers zal het de partij niet vergeven als ze nu wéér vrijwillig in de oppositie gaan zitten. Er is ruimte om zaken te doen met andere partijen, zeker met centrumrechts (Forza Italia en Lega Nord).
Het beste nieuws van deze verkiezingsoverwinning van de Vijfsterrenbeweging? Brussel wordt ongetwijfeld helemaal gek. Heerlijk.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten