Baudet: ‘Het links-rechts denken is achterhaald. Gaat nu om identiteit, soevereiniteit en directe democratie vs bestuurlijke elites’

Ooit stonden sociaal-economische issues centraal. Niet langer, aldus Thierry Baudet.

Op Twitter laat de voorman van het Forum voor Democratie weten dat hij niet langer gelooft dat sociaal-economische tegenstellingen van belang zijn in de vaderlandse politiek. In plaats daarvan gaat het tegenwoordig om “identiteit, soevereiniteit en directe democratie” versus “bestuurlijke machtselites.” Met andere woorden, “het hele ‘links-rechts’ denken is achterhaald.”

Deels heeft Baudet daar een punt mee. Het succes van populistische partijen als FVD, PVV en DENK bewijst dat veel kiezers niet meer in links-rechts tegenstellingen denken maar in de termen die Baudet gebruikt. Kiezers van die partijen komen overal anders vandaan, van het hele politieke spectrum.

Maar deels klopt het ook niet. In de politiek gaat het namelijk nog steeds wel degelijk over sociaal-economische onderwerpen. Daar kan Forum voor Democratie zelf over meepraten. Kijk maar naar het program van die partij. Ik noem vier belangrijke onderwerpen volgens FVD zelf: belastingen, het MKB, ZZP’ers en de economie. FVD wil lagere belastingen, beschermt ZZP’ers, wil het MKB beschermen, en de economie een impuls geven door de lasten te verlagen. Met alle respect, maar dat is toch echt een rechts sociaal-economisch programma.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

97 reacties

 1. Knopper

  Ja gezien het feit dat de mkb altijd al de hoofdmotor is geweest en ook zal blijven lijkt mij dit vrij logisch ,goed voor concurrentie en het in de hand houden van corrupte grootmachten die met hun machtspositie en kinderarbeid via het buitenland afspraakjes maken over belastingpercentages en halfprodukten aanbieden

  1. B. Pascal

   Voor meer soeverein Europa en minder Nederland:
   Stem : VVD, D66, Groenlinks, PvdA, SP, 50Plus, CU

   Voor minder Europa en meer soeverein Nederland stem:
   Stem: PVV, CDA, SGP, FvD, PvdD

   Voor meer souverein Europa en minder Nederland:
   Stem : VVD, D66, Groenlinks, PvdA, SP, Denk, 50Plus, CU

   Voor minder Europa, minder Nederland en meer Islam:
   Stem: Denk

   1. B. Pascal

    Excuus :

    Voor meer soeverein Europa en minder Nederland:
    Stem : VVD, D66, Groenlinks, PvdA, SP, 50Plus, CU, PvdD, CDA

    Voor minder Europa en meer soeverein Nederland stem:
    Stem: PVV, SGP, FvD

    Voor minder Europa, minder Nederland en meer Islam:
    Stem: Denk

 2. Babaji538

  Mee eens, Heilige Michael, beschermheilige
  en patroon der waanzinnigen te Nederland,
  ver voorbij GGZ Nederland.

  Petra Hermans

  1. corfo

   @ Kwispel.
   Jij beweert dat er een links beleid nodig zou zijn om de “armoede aan de onderkant van ónze maatschappij” weg te werken.
   Sinds er in dit landje een linkse koers wordt gevaren is de kloof tussen rijk en arm alleen maar vergroot en zal nog véél groter worden met dit linkse “beleid”.
   Ik vind het onbegrijpelijk dat jij de ene keer roep “NL is een rijks landje” en ff later iets roept over “Armoedebestrijding” in dit “rijke” landje.
   Geloof mij @Kwispel : NL is een straatarm landje geworden, mede door het “beleid” van diverse links georiënteerde “regeringen”.
   De “gewone/arme” mens heeft links totaal niks te verwachten, zoveel is nu, na 10-tallen jaren, wel duidelijk geworden.

 3. Ernst Quispel

  Dat klopt, mensen met een lager inkomen hebben van het FvD weinig te verwachten. Ze zullen het armoedevraagstuk echt niet gaan oplossen.

  1. Ben Zine

   Van de pervers grote geldstromen die nu afvloeien richting Brussel zou onder meer met gemak een basisinkomen kunnen worden gecreëerd ter oplossing van het armoedevraagstuk.

   1. Ernst Quispel

    Wellicht, maar een rechtse politicus als Baudet zal niet een voellering van inkomens gaan regelen. Die bralt liever over identiteitspolitiek, stenen waarvoor armen geen brood kunnen kopen.

    1. eRik2017

     Ernst-Wim bralt weer trollentaal.
     #ontwimmen
     Wimmm Wimm Wim Wim….. DFTT? Zeg dan… Hoe spreekt ie dan?….

     1. Pit

      @Erik: Bingo!

    2. Feit

     Maak je niet zo druk om Baudet, Ernst.

     Het komt allemaal goed.

     1. corfo

      @ Kwispel.
      Je bent al nét zo’n leugenaar als ons aller Rubberen Rutje.
      Je bazuint steeds rond : “Nederland is een rijk en welvarend landje !”
      En wat durf je nu te blèren: “Het FvD gaat het ARMOEDEVRAAGSTUK niet oplossen.”
      Uit jouw laatste bewering blijkt nú dat er, volgens jou, wel degelijk een ARMOEDEVRAAGSTUK in dit “rijke” landje is hetgeen je steeds hebt ontkend.
      Je bent een smerige draaikont, leugenaar en volksmenner, je vertoont mens-onwaardig gedrag Kwispeltje.
      Je beschuldigt anderen van “trolisme” maar je bent het zelf, je bent opnieuw ontmaskerd als extreem linkse trol.

     2. Ernst Quispel

      Hier heb je wel enigszins een punt, Corfo. Nederland gaat als een speer als het gaat om de nationale welvaart maar er blijven aan de onderkant groepen achter. Ik meen dat er een links, nivellerend beleid nodig is om deze achterstandgroepen meer van de gestegen welvaart te laten profiteren. Ik verwacht een dergelijk beleid niet van Baudet.

    3. Ernst Quispel

     voelering = nivellering

     1. Feit

      Ah, dat dacht ik al. Geen probleem, Ernst.

      Maar hoe kwam je op het woord “voellering”, als ik vragen mag?

     2. Ernst Quispel

      Het was een typefoutje, Feit.

      Mijn excuses.

     3. Feit

      Ben je gek, geen probleem!

      😉

     4. Pit

      @Feit: Wel voor taalneuqertjes als Wim.

    4. Ben Zine

     Je mist mijn punt volledig. Het gaat mij hier even niet over Baudet. Ik heb het ook helemaal niet over “nivellering”, waar ik helemaal niets van moet hebben, maar over een basisinkomen, dat is iets heel anders. Wat ik duidelijk wil maken, als je dan toch als overheid hebt besloten om met geld, opgehoest door de Nederlandse belastingbetaler, op een haast decadente manier te gaan SMIJTEN, is dat je beter kansloze Nederlanders een financieel handje kunt helpen dan bijv. kansloze Grieken. Of dat geld, dat in werkelijk Bijbels proportionele hoeveelheden in de bodemloze EU-put wordt gedumpt, wordt verspild aan een ”Europees leger”… Nog zo’n WAANZINNIG idee van dat incestueuze clubje megalomane EU-narcisten. Ik zou zeggen: Hou dat geld hier, in eigen beheer, zodat je weet waar het aan wordt besteed en besteed het ten gunste van Nederland en de Nederlanders. Bouw er je eigen land mee op, los er nationale problemen mee op, hou het klein, eenvoudig en overzichtelijk. Respecteer de menselijke maat en wees zuinig op Nederlands belastinggeld in plaats van het zonder slag of stoot af te staan aan een oude ongekozen drankzuchtige kale kop-zoenende dwaas in Brussel.

     1. Ernst Quispel

      Ben Zine, de logica in uw betoog lijkt te zijn dat men, omdat men veel geld bijdraagt aan de EU-begroting, men de lagere inkomens kan laten stikken.
      U bent een tegenstander van nivellering maar het financieel ondersteunen van mensen aan de onderkant impliceert eenvoudig nivellering, of men dat in de vorm van en basisinkomen (waar u wel voor schijnt te zijn) doet of anderszins.

      Ik geef u in overweging eerst na te denken en dan pas te reageren.

     2. Ben Zine

      Nivellering heeft ook automatisch consequenties voor hogere inkomens, die als gevolg daarvan worden afgeroomd. Maar daar heb ik het nu niet over en dat bedoel ik ook helemaal niet. Wat ik bedoel is dat je mensen aan de onderkant van de samenleving kunt voorzien van een uitkering die hen in staat stelt om te overleven en te voorkomen dat ze aan de bedelstaf raken. Dat is alles. En uit die ENORME zak met geld die richting Brussel verdwijnt zou dat ook makkelijk kunnen worden bekostigd.

     3. Ernst Quispel

      “Wat ik bedoel is dat je mensen aan de onderkant van de samenleving kunt voorzien van een uitkering die hen in staat stelt om te overleven en te voorkomen dat ze aan de bedelstaf raken. ”

      Ja, en dat heeft consequenties voor de hogere inkomensgroepen die meer belasting zullen moeten betalen.
      We noemen dit, jongens en meisjes, nivellering.

     4. Ben Zine

      Nee Quispel, dit zou met gemak kunnen worden bekostigd uit de vele miljarden die verdwijnen in de bodemloze EU-put. Maar op dat punt heb je kennelijk een blinde vlek, dat kun je (of wil je) simpelweg niet onderkennen, want dan komt jouw EU-stokpaardje in het geding, en dat is natuurlijk ondenkbaar voor een ras-eurofiel als jij. Dan houdt het nuchtere en logische denken op en vangt het rigide en dogmatische denken aan. Het zij zo…

  2. Archetype01

   och laat het nou net zo zijn dat de laagverdieners in het partijprogramma van baudet met tot aan 20.000 belastingvrij er het hards op vooruit zouden gaan..

   maar dat zul je Wim niet horen zeggen, want die spuit enkel schijt na het eten bij de spaanse kok.

   1. Henk-Jansen

    Die flinke belastingverlagingen van Baudet zijn bedrog, de enige manier om ze te financieren zou flink snijden in uitgaven voor bijvoorbeeld toeslagen en uitkeringen, iets dat de armen flink zou raken!

    1. denk eens na

     Of om te beginnen geen 1,4 miljard naar het grootkapitaal en geen geld meer naar de eu .

 4. Fortiori

  Dan maar niet uit de Euro en EU . Het MKB werd zeer gehinderd door koersfluctuaties op de valutamarkt. Bovendien renteresico op leningen en overige ongemakken. De gemeenschappelijke munt heeft zo haar voordeel.

  1. eRik2017

   Fotiori doet nu alsof hij er verstand van heeft
   #diforti #onttrollen

  2. Frits Jansen

   Vergeet de werknemers niet. Door koersschommelingen werd ik ooit heel duur voor mijn buitenlandse werkgever, terwijl ik in guldens precies hetzelfde bleef verdienen. Dat leidde tot vervelende gesprekken met mijn baas: of mijn prestaties nog wel in overeenstemming waren met mijn salaris, en bijna was ik oneervol overgeplaatst.

   Ach, we hadden al lang vóór de euro de “slang”, met de bedoeling de koersschommelingen tot een minimum te beperken.

   1. Holland

    Een nieuwe persoonlijke anecdote van Opa Frits. Wat heeft die man toch veel meegemaakt!

    1. Ernst Quispel

     DFTT.

 5. Knopper

  De oorzaak is nou net de EU

  1. Step one

   Dat bedoel ik maar. De EU is deel van het probleem. En wat dacht je van al die beklemmende belastingen en zo. Thans betaal je over zo’n € 400 energieverbruik al € 800 belasting erop en erover. Staatsroof nekt de normale huishoudens en het MKB.

 6. Uiterst Links

  Baudet heeft deels gelijk. Natuurlijk kun je zeggen van partijen als PVV, FvD, SP, PvdD, DENK en 50+ dat het allemaal partijen zijn die een hekel hebben aan de partij en mediakartel en niet in het rijtje thuis horen van de eenheidsworst VVD, CDA, PvdA, D66, CU, GL. In deze opzicht vinden deze partijen elkaar.

  Daar houdt het ongeveer op met de overeenkomsten.

  inhoudelijk heb je echt meer overeenkomsten tussen PvdD en Groenlinks, tussen SP en PvdA en tussen FvD en VVD. Sociaal Economische punten žwegen nog altijd het zwaarst

 7. Ni28

  De representatieve democratie heeft afgedaan en is aan vernieuwing toe. Dat is het grootste probleem van deze tijd. De regenten politiek is achterhaal en de burger wilt de gekozenen controleren en niet alleen na vier jaar afrekenen. Dat werkt niet. De coalitie regeringen moeten ook op de schop. Eigen coalities smeden tegen de wil van het volk is brutaal. Mensen kiezen voor gedane beloftes en niet voor gegoochel achteraf.

 8. Knopper

  Weet iemand waar we naartoe gaan en wat de bestemming van dit gedrocht wordt , we hebben echt alle zekerheden welke de EU in gematigde juiste vorm alleen maar tevreden burgers kende de deur gewezen ,fabeltjes van het kartel welke zijn wortels verder doordrukt bij elke zinnige burger welke elke democratisch door burgers op corrupte wijze met verwijzing naar ollengren die nogal enige door de wet bepaalde regels in de veronderstelling dat ze dat ongemerkt wel Voormekaar zou krijgen ,wettelijk verplichte melding Staatscourant ,om maar iets te noemen

 9. Knopper

  Ja wanneer je al toegeeft dat mensen met een lager inkomen de situatie niet kunnen veranderen wie acht jij dan capabel om dat wel doen , oké de EU misschien welke nog meer van de motor van onze economie gaat eisen en waarschijnlijk niet stopt wanneer we ook ons vijfde wiel gedwongen opgeven

 10. Ritter

  “In plaats daarvan gaat het tegenwoordig om “identiteit, soevereiniteit en directe democratie” versus “bestuurlijke machtselites.” Met andere woorden, “het hele ‘links-rechts’ denken is achterhaald.”

  Zo zie ik het al jaren. Ik beschouw mijzelf niet ook niet als “links” of “rechts”. Dat zijn verouderde begrippen.

  Hetzelfde zie je in de VS. Daar is het ook establishment (dus zowel het linkse als rechtse establishment; inclusief het media establishment) vs de “gewone” burger.

  Dat is ook een belangrijke reden waarom Trump heeft gewonnen. Hij had de steun van de gewone man die zich niet vertegenwoordigt voelt door de (zowel linkse als rechtse) politieke en media elite.

 11. Beukman

  Identiteitspolitiek is een hellend pad waarop we geneuzel over gender treffen, onfrisse rassentheorieën, gelul over “mensen van kleur”, en andere waanzin. Identiteitspolitici kom je bij elke politieke gezindte tegen, en zo verbindt het concept mensen met elkaar die het verder totaa met elkaar oneens zijn.
  Identiteitspolitici gooien mensen op één hoop op grond van vermeende identiteit, ook als die mensen dat zelf helemaal niet zo voelen.

  Iemand met een beetje liberaal hart, of ie het nou links draagt of rechts, wil helemaal niet worden beoordeeld op vermeende identiteit, maar als individu.

  Ik kan de vinger er niet helemaal op leggen, maar er zit een buitengewoon vals en nepperigs en aanstellerigs aan Baudet. Ik vermoed dat hij in wezen een warhoofd is met zijn bespottelijke nostalgie naar een beroerd tijdperk dat gelukkig al anderhalve eeuw achter ons ligt; een narcist met een messiascomplex, die het notabene verklaard heeft dat hij geen minister president wil worden, maar dat hij nu eenmaal de enige is die het kan.

  Om Baudets dag niet helemaal te verpesten: het pleit voor hem dat hij de zilveren klank van een Érard uit 1871 weet te waarderen.

  1. Holland

   Beukman beukt: “Ik kan de vinger er niet helemaal op leggen, maar ….”.
   —————————————————————————————
   Hij bedoelt dat hij zijn onderbuik openzet zodat er een lading negatieve emoties uitrolt die moeten lijken op argumenten. Sterk Beuk!

  2. Ernst Quispel

   Ja, het is een troebel volksnationalistisch gebral met nare tinten en geuren van racisme en fascisme en bovendien oppervlakkig en slecht doordacht. Het is drie keer niks en bovendien niet zuiver op de graat.

   Baudet, ik heb het vaker gezegd, komt inhoudelijk tekort en is politiek geen groot licht. Ik snap dat na de ineenzinking van de PVV er behoefte is aan een nieuw rechts-populistisch geluid maar dit gaat het niet worden.

   1. Beukman

    @Ernst
    Yep, maar laat duidelijk zijn dat de identiteitsideeën van bijv. Nzume wat mij betreft net zo giftig zijn.
    Hoewel Nzume en Baudet op papier elkaars vijanden zijn, hebben ze in werkelijkheid meer met elkaar gemeen dan zij beiden zouden willen erkennen.

    1. Ernst Quispel

     Ik zie Baudet en Anousha Nzume niet op hetzelfde vlak. Laatstgenoemde is een kunstenares die stem geeft aan het toenemende verzet tegen racisme en stigmatisering, een reactie op de veranderende attitude jegens minderheidsgroepen die in Nederland sedert Fortuyn bon ton is geworden. Baudet is een politicus die met dit sentiment politiek wil maken.

     Dit laat onverlet dat ik de ideeën van Anousha Nzume doorgeslagen acht.

     1. Beukman

      @Ernst
      Nzume heeft best zinnige dingen te zeggen, maar zoals je zelf al schrijft, is zo nogal doorgeslagen in haar ideeën, wat het geheel voor mij onverteerbaar maakt.
      Ook voor haar geldt wat Lilla in het interview zegt:

      “Het is prima dat ze zoeken naar rechtvaardigheid en gelijkheid. Wel vind ik het verkeerd hóé zij dat doen. Het lijkt of ze helemaal door zichzelf in beslag worden genomen, geobsedeerd door eigen leed en onrecht dat hun wordt aangedaan. Ze zijn uitsluitend gericht op het hermetisch gesloten clubje waartoe zij behoren en zetten zich af tegen alles en iedereen. Dat is een doodlopende weg. Om politieke invloed te krijgen, moet je juist jezelf en je eigen ego overstijgen, en in gesprek gaan met mensen die niet zijn zoals jij.”

     2. Ernst Quispel

      @Beukman,

      Hiermee moet ik instemmen.

     3. Siemien

      @ernst jij moet net als anousha mokbongo gewoon lekker gaarkoken in je eigen racistische ideeën, kinderfeesten saboteren, dan ben je niet goed bij je hoofd..

     4. Siemien

      Sterker nog, jij bent een echte NSB-er een schande voor het Nederlandse volk..

   2. 75

    In een lijsttrekkers debat in Amsterdam stonden een aantal lijsttrekkers te schreeuwen als verwende pubers wat nu ook niet van enig intelligentie
    getuigd. Zo ook een paar EU vertegenwoordigers die in Ukraine tenenkrommend stonden te blèren we gaan jullie helpen.

  3. Floris

   “Identiteitspolitici kom je bij elke politieke gezindte tegen,”
   —————————————————————–

   “[…]volgens de Amerikaanse professor geesteswetenschappen [Mark Lilla] draait identiteitspolitiek om zelfmedelijden, narcisme en slachtofferschap. Juist bij progressieve partijen, die zich opwerpen als beschermer, zien we een fixatie op kwesties rondom culturele diversiteit en gender, waarmee ze groepen onbedoeld tegen elkaar opzetten en andere buitensluiten. Dat verklaart volgens Lilla deels de opkomst van populistische politici.

   https://www.trouw.nl/democratie/-linkse-politici-zijn-verstrikt-in-identiteitspolitiek-~a42d209c/

   1. Beukman

    @Floris
    Interessant stuk dat mij heel aardig duidelijk maakt waar ik de kriebels van krijg.
    We zien dus dat Baudet ook identiteitspolitiek bedrijft. En inderdaad: precies zoals Lilla uitlegt, zet ook Baudet groepen tegen elkaar op. Zie zijn wollige tweet.

    1. Feit

     Zodra je het spelletje van iden­ti­teits­po­li­tiek speelt, verlies je.

     😉

    2. Floris

     @ Beukman: identiteitspolitiek is een gevolg van de uit de hand gelopen multicul.

     Multicul is bad news en zeker als de islam in het spel is.

     Baudet komt op voor z’n eigen cultuur en dat is hard nodig.

     1. Ernst Quispel

      Als je de problemen van de multiculturele samenleving denkt te kunnen oplossen met identiteitspolitiek bepleit je feitelijk segregatie van bevolkingsgroepen die je met je identiteitspolitiek tegen elkaar opzet.

  4. Ernst Quispel

   “het pleit voor hem dat hij de zilveren klank van een Érard uit 1871 weet te waarderen.”

   Het tragikomische is dat het volk dat achter deze charlatan aanrent geen flauw benul heeft wat een Érard is, laat staan dat ze de muziek die ervoor werd gecomponeerd zouden kunnen waarderen.

   1. Beukman

    @Ernst
    Dat is inderdaad een paradox die we bij de aanhang van “pim” ook zagen.

    1. eRik2017

     Ik moet toch wel zeggen dat je je zeer verenigd met Ernst-Wim, Beukman, wetende dat Wim uitgekotst wordt om zijn treitereien.

     1. Ernst Quispel

      DFTT.

     2. Pit

      @Erik: Rugdekkers zijn net zo erg!

      #rugdekker

   2. eRik2017

    Op en top @Ernst-Wim. Hij stelt zich zelf superieur aan bijna alles en iedereen wat op straat loopt.
    Wij leven in een tijdperk van Hardwell en Justin Timberlake, maar Wim zal dergelijke artiesten onmiddelijk een inferieure plek wijzen.
    Godzijdank heeft iedereen de vrijheid zelf te keuzes te maken in zin/haar culturele ontwikkeling.
    Ik twijfel er niet aan dat iedereen Wim ook zijn eigen keuzes gunt, vandaag, in de laatste dagen van zijn leven. Sterker nog, niemand wil iets aannemen van Wim.

    1. corfo

     @ eRik2017.
     Ik denk dat in Ernst-Wim Kwispel een zéér teleurgesteld figuur huist.
     Samen met z’n driewieler-vriendjes Beukenoot, Gekke Guusje e.d. was dit clubje jaarlijks, als zwarte Pietjes geschminkt, bij diverse intochten in het land.
     Sinds zwarte Piet door een stelletje ongeletterde negers in de ban is gedaan, heeft het bovengenoemde clubje niets meer te doen en proberen ze hun frustraties hierover op dit forum van zich af te “reageren” hetgeen leidt tot hilarische episteltjes van kinderlijk gewauwel, die met een meewarige glimlach gelezen worden.
     (mijn reactie is wat laat maar ik was even bezig voor een Voedselbank, die hadden niet voldoende eten meer in ’t magazijn voor de armen. En dát in dit “rijke” landje)

  5. eRik2017

   @Beukman
   Er zijn zoveel leuke dingen bij je in de buurt te doen. Je hebt vandaag toch niet de hele dag thuisgezeten he?
   Ik reed net nog over de Stalinlaan en heb nog ff naar je gewuifd,

   1. Feit

    Wim blijft thuis om te wachten op een item over Baudet.

    Dan is hij er als de kippen bij om ons te informeren hoe incapabel Baudet wel niet is en wil ons overtuigen om op het fatsoenlijke partijkartel te stemmen.

    Wim geeft heel veel om ons.

    1. eRik2017

     @Feit
     Hahah, ja Wim als Baudet commentator.
     Wim, kunnen wij ergens abonneren op jouw brouwsels?
     Feit heeft gelijk dan je toch niet meer de deur uit met je rolator.
     Dan kan je ons net zo goed op de hoogte houden.

     1. Ernst Quispel

      DFTT.

     2. Pit

      @Erik: Tja… als je dacht dat D66 het ging maken heb je met de huidige ontwikkelingen natuurlijk niet veel hoop meer. Perte Penthouse Pechtold is van het padje af, Karin is de weg kwijt en Kaag is gelieerd aan Fatah.

      FVD daarentegen, ja die gaan als een speer. Kwestie van tijd.

  6. Frits Jansen

   Baudet is geen warhoofd maar uitermate uitgekookt. Hij maakt gebruik van de diensten van reclamebureaus (zoals Cambridge Analytics – die ook de Brexit bekokstoofde) die precies weten wat mensen graag willen horen (al was het maar omdat ze dat vaak zelf insteken). Dat daar een warrig verhaal uit komt kun je verwachten, maar dat deert niet zo lang het maar genoeg kiezers aanspreekt.

   Baudet slaat voor zijn 35 jaar opvallend ouderwetse taal uit. Hij bedient mensen met nostalgie, die terugverlangen naar een tijd die nooit bestaan heeft, toen DE Nederlander nog als één man (vrouw?) achter onze IDENTITEIT stond. Wie dit gelooft is gek, of een rabiate opportunist.

   Ik ben zelf niet jong meer maar begrijp dat we wel een boeiende nieuwe wereld tegemoet gaan. Als die maar niet verprutst wordt door opportinisten als Baudet, want politiek maakt meer kapot dan je lief is.

   1. Tom, Enschede.

    Het ventje Baudet is al behoorlijk aan het eind van zijn latijn en de woordjes raken op samengevat snapt hij er geen zak van en zijn sympatisanten nog minder.

 12. david1veenstra

  Waarom heten pragmatische voorstellen ineens rechts?
  Wat is dit voor dom geklets?

 13. Guus Geluk

  Maar heeft Baudet het volk gevraagd of er draagvlak is voor directe democratie? Dat lijkt me van groot belang. En de zogenaamde bestuurlijke elites: deze zijn gewoonweg gekozen door de kiezer. De strijd tegen de elite is dus een strijd tegennde kiezer.

  1. Frits Jansen

   Toen bij mij in de stad (120.000 inwoners) een referendum werd gehouden voor een nieuwe burgemeester kwam nog geen 30% van de kiesgerechtigden opdagen. Ik liet het ook afweten: ik kende de mannen niet, en ik weet dat een burgemeester in Nederland (gelukkig) niet al te veel te vertellen heeft.

   Het gestook om meer democratie heeft soms iets zieligs. Toen beroepsactivisten (die al lang geen student meer waren) de Amsterdamse Universiteit platlegden kwamen er nieuwe verkiezingen – waarbij de opkomst geruststellend laag was.

   Historici weten dat agitatoren levensgevaarlijk zijn.

   1. Ernst Quispel

    Een referendum heeft tot doel de kiezer een uitspraak te laten doen over een onderwerp waar hij de ballen verstand van heeft met het oogmerk achteraf uit te kunnen leggen dat hij wat anders heeft bedoeld.

   2. Guus Geluk

    De belangstelling voor het Oekraïne-referendum was, gezien de lage opkomst, ook niet bijster groot. Ik denk niet dat het volk zit te wachten op een fundamentele hervorming van ons politiek systeem.

    Baudet zou er goed aan doen zich te verdiepen in de echte wil van het volk.

 14. Frits Jansen

  Dat het niet meer gaat over socialisme vs. kapitalisme is waar.
  Maar het rijtje “identiteit, soevereiniteit en directe democratie” is ronduit bedenkelijk. Hopelijk is het te intellectueel om begrepen te worden.
  “Identiteit” is wel het meest abstracte dat er bij staat. Komt het neer op “ergens bij willen horen”? Ik heb altijd een gezonde afkeer gehad van “ergens bij moeten horen”. Maar Baudet bedoelt waarschijnlijk: witte gristelijke autochtonen. Puur discriminatoir dus.
  “Soevereiniteit”? Ook dat behoeft ondertiteling. Baudet bedoelt dat de macht van Brussel beperkt moet worden. Gaap. Wat een belegen standpunt voor zo’n jonge knul. De spuitjesgeur is niet te harden.
  “Directe democratie”: gezien de recente ervaringen met referenda komt het er op neer dat Nederland KAPOT moet. De populisten hebben het al voor elkaar gekregen om bevolkingsgroepen tegenover elkaar te zetten, in ons ooit zo vredige landje. Maar het moet verder KAPOT. Omdat griezels als Baudet daar electoraal garen bij spinnen.
  Het schijnt dat er mensen zijn die Baudet als vernieuwer zien. Als je goed nadenkt zie je dat hij de klok terugdraait.

  1. Guus Geluk

   Baudet zou beter eerst kunnen polsen of het volk wel uit is op een directe democratie. Ik denk niet dat de kiezer zit te wachten op een complete hervorming van het Nederlandse politieke systeem, als Baudet – zijnde een narcistisch politiek lichtgewicht – al tefen die taak is op te wachten.

   Peilingen toonden vooral aan dat het volk weliswaar tevreden is met het schip – de representatieve democratie. Maar niet met de bemanning – de politici.

   1. Guus Geluk

    Tegen de taak is opgewassen.

  2. Guus Geluk

   Blijft nog de vraag hoe Baudet onze representatieve democratie wil afschaffen en vervangen door de directe democratie. Ik heb nog geen concrete plannen gehoord, behalve wat halfslachtige ideeën over bindende referenda en een gekozen minister-president (wat van dat laatste het nut is mogen Thierry en Bos weten). Dat is geen directe democratie, maar de vertegenwoordigende democratie proberen aan te vullen met enkele – in mijn ogen – waardeloze instrumenten.

   Baudet heeft veel ideeën, maar de specifieke uitwerking daarvan blijft steevast in dikke, rechtspopulistische en troebele nevelen gehuld.

 15. FlorisDeVr1es

  Het onderscheid “populistische partijen” vs. niet-populistische partijen is al even onnozel. De laatste categorie bestaat namelijk niet. Elke partij doet wel populistische uitspraken zo nu en dan: verwoorden van gevoelens die onder het volk spelen. En daar is niets mis mee. Het verwijt is hypocriet en hol.

 16. Tom, Enschede.

  Baudet zoekt het bestaansrecht van mijn tweemansfractie. Het is een universele eigenschap van de mens die toch zal blijven denken in hokjes om de wereld om hen heen te versimpelen en begrijpen. Het is links of rechts die elkaar beinvloeden en nodig hebben en vooral geen extreem midden wat Baudet voorstelt: een vrij inhoudsloos schreeuwerig mannetje dat de wereld op zijn simpele manier probeert samen te vatten.

 17. Rosasolis

  Die beweringen van T. Baudet over dat links en rechts denkenden zouden zijn “achterhaald” is volledig onzin! Een democratische partij heeft een bestuur die gekozen is uit getalenteerde partij leden. En dit bestuur wordt gekozen door de partij leden….Maar dit is niet hoe T. Baudet het wil bij ZIJN FvD partij. Hij heeft verklaard dat zijn partij kent alleen trouwe “medewerkers”. Die WERKEN onder Thierry&Theo, maar hebben verder niets te vertellen…Dit is T.Baudet’s interpretatie van “democratie”.

 18. Baron von Munchhausen

  Ernst Quispel

  Uw redeneringen raken kant noch wal!
  Kapitaal verdelen levert nog meer armoede op! Zie Sovjet-Unie, Oost-Europese landen en de huidige “socialistische staten”, t.w. Cuba, Turkmenistan, Nrd-Korea, Venezuela e.a.!
  Kapitaal naar armen betekent bij linkse mensen “wij eerst!!!” , zie genoemde landen.

  1. Ernst Quispel

   Het is uw goed recht de mening te verkondigen dat de armen in Nederland arm moeten blijven. Die opinie is ook bon ton in rechtse kringen.

   Ik meen dat we bij een stijgende welvaart niet armoede moeten laten voortbestaan. Dat is ook maar een opinie hoor.

   1. Kodi

    Ik vind het een nobel streven om hier geen armoede meer te laten voortbestaan. En daar is nog een heleboel werk aan de winkel. Daarom kunnen wij het ons niet veroorloven om parasieten te importeren. En wat hier ons land overspoelt participeert niet, maar parasiteert. Dus weg ermee!

    1. Ernst Quispel

     Kodi beweerde eerder dat we alle moslims de keel moeten afsnijden.
     Vindt hij dat nog steeds?

    2. Pit

     @Kodi: Trollen kun je beter morsdood zwijgen.

     #morsdood

     1. Kodi

      Het zou ook beter zijn deze trol niet alleen de mond, maar zelfs zijn hele persoon te snoeren.

     2. Pit

      @Kodi: Ducttape is prima!

     3. Ernst Quispel

      Ik zie dat Kodi de vraag laf ontwijkt, dus we moeten concluderen dat hij nog steeds een voorstander is van genocide op moslims.

 19. lanex

  En elk jaar komt er een hele stad of fikse dorp bij aan behoeftigen, waarvan de meesten nooit een baan zullen hebben.
  Dit zijn de toekomstige armen die gaan zorgen dat we allemaal aan de bedelstaf gaan!

 20. Kodi

  ISLAM WORDT GEBRUIKT OM ONS ONZE RECHTEN EN VRIJHEDEN TE ONTNEMEN
  http://www.dutchfreepress.nl/islam-wordt-gebruikt-om-ons-onze-rechten-en-vrijheden-te-ontnemen/

  Door Blondemevrouw

  Vanuit islam worden onze rechtsstaat en democratie gebruikt om onze rechtsstaat en democratie omver te werpen. Tegelijkertijd gebruiken de elites islam om ons onze rechten en vrijheden te ontnemen.

  Mensenrechtenorganisaties maken zich zorgen. “We bevinden ons in Europa op een hellend vlak”, zegt Bibi van Ginkel van Instituut Clingendael. Als voorbeeld noemt ze de recente maatregel van de Britse autoriteiten om terreurverdachten hun nationaliteit af te pakken. “Als iemand daardoor stateloos wordt, is dat in strijd met het internationaal recht en je zadelt andere landen op met het probleem.”

  Laat dit nu net een maatregel zijn die wèl ter bescherming van het volk noodzakelijk is. Islam had nooit geïmporteerd moeten worden. Nu de gevolgen van die import niet langer te ontkennen zijn, zijn maatregelen nodig om remigratie te stimuleren en moeten terreurverdachten gedenaturaliseerd en uitgezet worden. Dat zullen de elites echter nooit doen. Islam dient een doel, hun doel.

  Iedere andere maatregel is namelijk ingevoerd om in te zetten tegen het gewone volk. Inlichtingendiensten krijgen steeds meer bevoegdheden. Privacy van de burgers is geen recht meer en bestaat nog nauwelijks. Internet wordt gecensureerd. Opvallend genoeg blijven de oproepen tot terreur van moslims langer online zichtbaar, dan kritiek van burgers op het migratiebeleid.

  Onder het mom van de strijd tegen islamterreur, wordt oorlog gevoerd tegen de Vrijheid van Meningsuiting, tegen mondige kritische burgers.

  Overheden, elites, kunnen dankzij de nieuwe bevoegdheden nu maatregelen nemen tegen burgers op basis van verdenkingen, zonder controle of toetsing door een rechter. Afluisteren en onderscheppen van gegevens, opsluiten, fouilleren, ondervragen, massasurveillance, intimidatie en meer. Aan islamitische slachtpartijen komt daardoor geen einde, maar het verzet tegen de opgelegde islamisering, het migratiebeleid en de islamitische moordpartijen wordt daarmee wel zo lang mogelijk de kop in gedrukt. Alsook het verzet tegen politiek beleid in het algemeen.

  Onze rechtsstaat en democratie zijn ingericht op basis van de Westerse cultuur en zijn niet bestand tegen islamisering. Islam had nooit geïmporteerd mogen worden. De groeiende weerstand van het volk tegen de toenemende invloed van islam, wordt echter door de elites gebruikt om onze verworven vrijheden en rechten in te perken en de rechtsstaat verder af te breken. Islam wordt daarmee natuurlijk alsnog geen strobreed in de weg gelegd. Maar dat is dan ook nooit de intentie geweest.

  Het vernietigen van natiestaten en nationale identiteiten is het doel. En Westerse volkeren worden van twee kanten aangevallen. Enerzijds vanuit islam door ons te willen onderwerpen en anderzijds vanuit onze overheden, de elites, door onze verworven rechten en vrijheden af te nemen. Stap voor stap, beetje bij beetje, tot er niets meer van over is. De overheid bestrijdt islam en islamitische terreur geenszins. De elites bestrijden het (voorheen) vrije volk, sámen met de islam.

 21. Kodi

  Prominente wetenschapper bevestigt op TV dat migratie bedoeld is voor Umvolkung Europa

  Xander, 25-02-2018

  Afbeelding
  Biddende moslims op straat in Parijs. (Afbeelding: Getty Images (5)).

  Europees Parlement schakelt ‘Dublin II’ helemaal uit, waardoor vrijwel iedere illegale migrant plotseling een legale asielzoeker wordt – Berlijn overspoeld door migrantencriminaliteit: diefstal en beroving worden niet langer bestraft

  Een in Duitsland geboren ‘Harvard’ wetenschapper heeft in een interview met de ARD Tagesschau –zeg maar het Duitse EenVandaag- bevestigt dat de migrantengolf die Europa overspoelt geen onverwachte gebeurtenis is, maar ‘een historisch uniek experiment om een mono-etnische en monoculturele democratie in een multi-etnische te veranderen… Daarbij komt het natuurlijk ook tot veel verschuivingen.’ Met andere woorden: de door de mainstream media nog altijd ‘complottheorie’ genoemde ‘Umvolkung’ (= islamisering) van Europa is wel degelijk wat de heersende politici aan het uitvoeren zijn.

  ‘Het kan lukken, en ik denk dat het ook zal lukken,’ zei Yascha Mounk over deze als ‘vluchtelingencrisis’ vermomde bevolkingsvervangende immigratie van miljoenen moslims uit het Midden Oosten en Afrika. Mounk schrijft voor diverse grote globalistische media zoals Foreign Affairs, de Financial Times en Die Zeit.

  Tagesschau presentator Miosga had hem gevraagd naar de reden waarom het ‘basisvertrouwen in de gevestigde politiek zo is teruggelopen’. Het schokkend eerlijke antwoord was dat dit komt omdat de politiek –niet alleen in Duitsland, maar in heel West Europa- tegen de wil van de oorspronkelijke bevolking een massa immigratie / islamisering beleid voert, dat onze maatschappij en cultuur totaal zal veranderen en reeds aan het veranderen is, gezien de enorme explosie aan migrantencriminaliteit, en de almaar sneller verlopende onderwerping aan de islam door de overheden, media en instellingen.

  Berlijn en andere steden overspoeld door migrantencriminaliteit
  Eén van de vele reacties op dit interview luidde: ‘Wie heeft met dit experiment ingestemd? De onafhankelijke burger in ieder geval niet.’ (1) Die is juist het voornaamste slachtoffer, zoals in Berlijn, waar de politie de vele tienduizenden extra misdrijven niet aankan, en zaken zoals beroving en diefstal inmiddels onbestraft blijven (3). Of zoals in Jena, waar een groep gewelddadige ‘Syrische’ migranten de stad onveilig maakt en tal van mensen besteelt, aanvalt en mishandelt, terwijl de politie en autoriteiten werkeloos toekijken (4).

  EP heft Dublin II op – iedere illegaal kan nu met één leugen legaal worden
  Desondanks gaan Angela Merkel en haar CDU/ CSU –die in de peilingen in circa 2 ½ jaar tijd daalde van 43% naar ongeveer 30% – onverminderd door met de feitelijk opheffing en zelfs vernietiging van de Duitse en Europese cultuur. CDU en CSU politici zeggen weliswaar in de media dat zij voor een striktere beperking van de illegale immigratie zijn, maar dat doen ze enkel om de groeiende onrust onder het volk in bedwang te houden. In het Europese parlement hebben ze namelijk voor de totale opheffing van de ‘Dublin II’ regels gestemd.

  Dat betekent dat een islamitische asielzoeker vanaf nu enkel hoeft te beweren –dus niet aan te tonen- dat hij ergens in Europa ‘verwanten’ heeft, om asiel te mogen aanvragen. Alle EU-landen worden aan deze nieuwe regel onderworpen, wat betekent dat vrijwel iedere illegale migrant die reeds in Europa is, nu met een simpele leugen die niet mag worden ontmaskerd een legale asielzoeker kan worden. (2)

  Hoe lang pikken Europeanen deze gewetenloze aanval op hun bestaan?
  De grote vraag is hoe lang de Europese bevolking deze rechtstreekse aanval op hun samenleving, cultuur, normen en waarden, en daarmee hun toekomst, blijven pikken. Wij vrezen dat de gewone Europeaan, zolang zijn koelkast gevuld blijft en hij ’s avonds van zender naar zender kan blijven zappen, pas wakker wordt op de dag al zijn vrijheden zijn afgepakt en zijn ooit welvarende land is leeggeroofd. De heersende elite beseft dit, en daarom kunnen ze dit gewetenloze verraad van hun eigen onderdanen vooralsnog ongestraft blijven voortzetten.

  Xander

  (1) Anonymous
  (2) Anonymous
  (3) Anonymous
  (4) Anonymous
  (5) Afbeelding: Getty Images (vrij voor redactioneel, niet commercieel gebruik)

 22. Kodi

  MUST READ!: Er is een ongelooflijk verraad aan de volkeren van Europa aan de gang
  https://t.co/k9HPjcJ9YO

  1. Pit

   @Kodi: Zelf zonder de must read is dat al overduidelijk. Gerekend vanaf 2002 zijn er in Nederland alleen al zo’n 300.000 ‘vluchtelingen’ aangekomen. Tegenwoordig worden ze zelfs per boot en vliegtuig opgehaald.

   Het is een ontegenzeggelijke kwade en boze opzet, de EU-regenten doen het expres!

   1. Kodi

    Wellicht moeten deze EU-regenten maar eens dienst gaan doen als decoratie voor aan de lantaarnpalen. De tijd is er meer dan rijp voor.

 23. Pit

  Theo Hiddema wil, net als ik, af van het racisme-geëtter!

  https://www.youtube.com/watch?v=tjUVFPk3hFk

  1. Ernst Quispel

   Helemaal mee eens: racisme is verwerpelijk.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.