Brussel verkwist uw geld weer eens: laat tienduizenden jongeren gratis treinen door Europa

Geen categoriemrt 01 2018, 18:00
Voor wie nog hoop had dat Europa het vertrek van de Britten gaat opvangen door te bezuinigen: vergeet het maar.
Het is één van de meest krankzinnige, geldverspillende ideeën die de Europese Unie ooit presenteerde. Een stel Europarlementariërs kwam in 2016 met het voorstel om iedereen die 18 wordt in de EU een wel héél duur cadeau te geven: een interrailticket waarmee ze een maand lang gratis met de trein door Europa kunnen gaan. Met de felicitaties van Brussel, natuurlijk. Gewoon, omdat het kan.
De hoop was dat dat plan een stille dood zou sterven, maar de Europese Commissie van Jean-Claude Juncker en Frans Timmermans blijkt het zowaar serieus te hebben opgepakt. Die commissie maakte net namelijk bekend maar liefst 12 miljoen euro opzij te gaan zetten voor het bekostigen van dit megalomane plan. Leuk voor een eventuele zoon of dochter die binnenkort 18 wordt, maar minder leuk voor de overige 99% van de bevolking. Want wie mag die miljoentjes even gaan ophoesten? Precies: wij.
Het is een enorme teleurstelling, zeker met het recente debat over de komende Europese begroting. De Britten verlaten het schip, en laten daarmee een gapend gat achter in de bekostiging van de Unie. Eenieder met verantwoordelijkheidsgevoel zou dan meteen op de rem trappen en stevig gaan bezuinigen, maar niet Brussel: zij willen het budget juist verhogen, wat betekent dat de rijkere landen - waaronder Nederland dus - nóg meer dan wel al doen moeten afstaan aan de hoge supranationale heren.
Maar ach, het is voor een goed doel, toch? Met het uitdelen van cadeaus alsof het al 5 december is, zal de Unie zich immers ongetwijfeld populair maken bij 18-jarigen, wat niet geheel toevallig ook net de groep Europeanen is die op dat moment druk bezig is met het ontdekken van hun politieke voorkeuren. Zou het zomaar kunnen dat dit verjaardagspresentje hen in de schoot van eurofiele partijen zou kunnen werpen? Zou het hier misschien gaan om goedkope - nouja, eigenlijk best dure - propaganda? Ik noem maar wat, hoor.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten