"De campagne van Forum voor Democratie is Champions League-niveau"

Geen categoriemrt 11 2018, 18:00
Aldus campagnestrateeg Jan Driessen die daar natuurlijk wel meteen bij vermeldt dat het hem niet duidelijk is waar de partij het geld vandaan haalt voor zo'n campagne. Zucht.
Campagnestrateeg Jan Driessen (VVD) mocht vandaag komen opdraven bij WNL Op Zondag om zijn mening te delen over de campagnes van de verschillende partijen. Daarbij was het opvallend dat hij bijzonder veel positieve dingen zei over Forum voor Democratie. WNL is immers verbonden aan De Telegraaf, wat toch echt het huisblad is van de VVD.
"De campagne van Forum voor Democratie is Champions League-niveau," aldus Driessen. De partij onderscheidt zich met name door de wijze waarop ze sociale media gebruikt. "Forum voor Democratie maakt niet alleen hele goede filmpjes. Zij kopen profielen in, microprofielen. Daar is Trump president van Amerika mee geworden. Zij weten precies diegene te bereiken bij wie ze hun boodschap neer willen leggen."
Dat klopt honderd procent, en het is inderdaad één van de redenen dat de partij zo succesvol is. FVD is buitengewoon vernieuwend bezig -- voor Nederlandse begrippen tenminste. Natuurlijk komt er nog veel meer bij kijken -- de voormannen van de partij zijn charismatisch, ze verkondigen een boodschap die tegenwoordig sowieso goed valt, en ga zo maar door -- maar het is zeker deel van het succes.
Helaas gaat Driessen vervolgens de mist in door te roepen dat zo'n campagne "tonnen" kost en dat het maar zeer de vraag is waar dat geld vandaan komt. "Baudet heeft daar geen antwoord op gegeven," aldus de zogenaamde strateeg.
Laat ik hem daarom maar even van repliek dienen. Het is namelijk vrij simpel:
1. Het is veel goedkoper dan Driessen blijkbaar denkt om het maximale uit sociale media te halen. Je hebt absoluut geen "tonnen" nodig om daar heel veel succes mee te oogsten. Het is geen tv, met de kunstmatig hoge advertentieprijzen. Met name Facebook maakt het heel goedkoop om heel veel mensen te bereiken.
2. Het zal Driessen verbazen, maar FVD heeft momenteel iets van 24.000 leden. De contributie bedraagt minimaal 25 euro per jaar. Dat zou de partij alleen al 600.000 euro opleveren, en dan hebben we het nog niet eens gehad over de vele leden die vrijwillig meer contributie betalen.
3. Er zijn mensen met geld betrokken bij de partij. Anders dan bij de andere partijen zijn zij bereid om de daad bij het woord te voegen. Om, zoals onze Amerikaanse vrienden het zeggen, to put their money where their mouth is. We weten dat er verschillende prominente leden zijn die de partij vorig jaar in ieder geval duizenden euro's schonken. Dat is geen geheim.
En dat zijn maar drie punten waar ik zelf nu snel even mee gekomen ben. Driessen had dat allemaal ook kunnen bedenken, maar blijkbaar is hij óf zo slecht geïnformeerd óf gewoon zo ontevreden met het succes van FVD dat hij liever verdachtmakingen rond strooit. Want ach, tja, dat vinden ze bij WNL toch wel best.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten