Dieptriest: oud-minister Catalonië vlucht naar Schotland om te ontkomen aan dictatoriale Spaanse regering

Geen categoriemrt 13 2018, 14:00
Als Clara Ponsati terugkeert naar haar eigen land om haar familie te bezoeken kan ze hoogstwaarschijnlijk uitkijken naar een gevangenisstraf van tientallen jaren.
Een oud-minister van het vorige Catalaaanse kabinet, die gezocht wordt door de Spaanse autoriteiten in verband met het onafhankelijkheidsreferendum vorig jaar, is van België naar Schotland gereisd. Spaanse media berichten dat Clara Ponsati teruggekeerd is naar de University of St. Andrews, waar ze tot vorig jaar zomer les gaf. Zij nam toen een sabbatical om de positie van minister van Onderwijs in te nemen in Catalonië.
Dat kwam haar duur te staan. Als prominent lid van de regionale overheid van president Puigdemont maakte zij zich namelijk hard voor het referendum over de onafhankelijkheid van Catalonië. Na het referendum deed de Spaanse overheid een nationaal én een Europees arrestatiebevel uitgaan voor haar. Dat Europese bevel werd teruggetrokken door het Spaanse hooggerechtshof omdat de Spaanse autoriteiten bang waren dat een bevel dat gericht was op een grotere groep mensen mogelijk voor juridische problemen zou zorgen.
Als Ponsati besluit om terug te keren naar Spanje wordt ze ongetwijfeld onmiddellijk gearresteerd en vervolgd wegens rebellie, opruiing, en 'misbruik van publieke gelden.' Alleen de aanklacht van rebellie kan haar een gevangenisstraf opleveren van 30 jaar.
Niet zo gek dus dat ze ervoor kiest om lekker in Schotland te gaan wonen, nadat ze vorig jaar naar België vluchtte met Puigdemont. Niet gek, maar wel dieptriest dat het zo moet. Blijkbaar is de Spaanse regering zo dictatoriaal dat regionale politici die alleen maar een referendum georganiseerd hebben de rest van hun leven opgejaagd wild zijn.
En de EU? Die bomt het allemaal niets.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten