Minister Grapperhaus staat achter beslissing om islamcriticus El Rhazoui niet te beveiligen

Geen categoriemrt 09 2018, 15:00
Vandaag is duidelijk geworden dat ook minister Grapperhaus achter de beslissing staat om ex-Charlie Hebdo journalist en islamcriticus Zineb el Rhazoui niet te beveiligen. Hij had er zich nog niet mee bemoeid, maar nu duidelijk is dat ook hij achter de beslissing staat, is verontwaardiging over de beslissing al helemaal terecht. Het vrije debat wordt gekaapt door dwarszittende groepen en individuen. Juist daarom zou je haar moeten beveiligen.

Grapperhaus vindt dat "we ons niet door allerlei emoties" moeten laten meeslepen. Hij wijst erop dat de Amsterdamse politie "de taak op zich heeft genomen" om het evenement te beveiligen.

De minister van Justitie en Veiligheid had nog niet gereageerd op het besluit van de NCTV. Hij zegt er honderd procent achter te staan en stelt en dat het besluit niet impulsief is genomen. Volgens hem kun je je afvragen of het wel verstandig is om Franse bewapende beveiligers toe te laten tot een Nederlands cultureel centrum.

Er wordt altijd gezegd dat de politie onderbemand is en te weinig kapitaal krijgt om hun taak naar voldoening uit te kunnen voeren. Toch wordt er nu heel makkelijk een streep gezet door het verzoek om beveiliging toe te staan. Deze vrouw heeft de aanslagen op het blad kunnen ontkomen, maar bij dit soort evenementen wordt er niet serieus met de risico's omgegaan. Een jihadist kan zomaar een cultureel centrum inlopen (De Balie nota bene), maar de dreiging 'valt wel mee' Dat is zo paradoxaal, dat ik er nerveus van moet lachen.
Het publieke debat moet gekaderd worden door serieuze regels. Er mogen geen grenzen overgegaan worden en dat moet je ook handhaven. Iemand als Zineb heeft een 'controversiële status' binnen het debat rondom de islam. Dat moet het Kabinet kunnen erkennen en daar ook consequenties aan verbinden. Anders moet het Kabinet zich dadelijk nog gaan verontschuldigen voor een aanslag (wel of niet geslaagd) op een persoon die de beveiliging ook nog eens verdiende. De onderbouwing van de keuze staat erg mank in elk geval.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten