Nederlandse inlichtingendienst wil weten van Syriëgangers: welke moskeeën worden gefinancierd door radicale groepen?

Geen categoriemrt 27 2018, 9:00
Als die moskeeën geïdentificeerd zijn moet er worden ingegrepen.
Nederlandse ISIS-vrouwen in Syrië zijn door de inlichtingendiensten uitgebreid ondervraagd over geldstromen, bestuurders van Nederlandse moskeeën én over imams die mogelijk een band hebben met extremistische groeperingen in het Midden-Oosten. Dat blijkt uit gesprekken die documentairemaker Sinan Can heeft gevoerd met de vrouwen. Die zitten nu over het algemeen "in Koerdische kampen."
Een voorbeeld is Syriëgangster Meryem. Zij zegt dat de inlichtingendiensten niet alleen informatie wilden over andere Nederlandse jihadisten in de regio, maar ook -- en misschien zelfs vooral -- over Nederlandse moskeeën. Het doel was duidelijk om uit te vinden of er geldstromen waren van Syrië naar de moskeeën in kwestie... en natuurlijk ook de andere kant op.
Voor de veiligheidsdiensten zijn dat natuurlijk buitengewoon belangrijke zaken om te weten. Zo wordt het gemakkelijker om radicale gekken in de gaten te houden, bijvoorbeeld. Mogelijk kunnen daar aanslagen mee voorkomen worden.
Dat is ongelooflijk belangrijk, maar daar moet het niet bij blijven. Iedere moskee of islamistische organisatie die financiële of andere banden heeft met terroristische organisaties moet daarnaast ook nog eens keihard gesloten worden. Dergelijke banden zijn bewijs dat de moskee of organisatie feitelijk deel uitmaakt van de terreurgroep in kwestie. Het zal de Nederlandse politiek verbazen, maar lidmaatschap van terreurorganisaties is verboden.
Elke moskee die ook maar een beetje een band heeft met een terreurgroep moet gesloten worden en de betrokken imams en bestuurders moeten vervolgd worden wegens het lidmaatschap van een terroristische beweging. Als er financiën vanuit Nederland naar de organisatie in kwestie vloeien -- zeker als het ISIS betreft -- moeten die mensen daarnaast ook vervolgd worden voor de misdaden die gepleegd worden door de terreurclub. ISIS maakt zich bijvoorbeeld schuldig aan genocide. Financiers van genocide zijn net zo schuldig als de beulen die de volkerenmoord uitvoeren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten