Rusland vuurt terug na May's sancties: laat Britse diplomaten hun biezen pakken

Geen categoriemrt 15 2018, 15:00
Het wordt gezelliger en gezelliger wat de Brits-Russische verhoudingen aangaat, zoveel is zeker.
Het viel te verwachten: nadat Theresa May gisteren in het Britse Lagerhuis sancties aankondigde tegen Rusland, slaat dat laatste land terug. De Britten zijn - nogal terecht - furieus om de moordaanslag met Russisch zenuwgas uit de Sovjettijd op Sergej Skripal, een oud-dubbelspion wiens verraad door Rusland natuurlijk niet in dank afgenomen wordt.
Dat is logisch - welk land zou hier wel blij mee zijn? - maar zo'n man proberen om te leggen op Brits grondgebied is natuurlijk een soevereiniteitsschending van jewelste die geen enkel land accepteren kan. Niet zo gek dus dat Theresa May gisteren liet weten dat 23 Russische 'diplomaten' - die, toepasselijk, volgens haar eigenlijk spionnen zijn - het land binnen een week moeten verlaten, Russische tegoeden op de Britse eilanden deels bevroren worden én - helaas voor voetballiefhebbende royals - dat het Britse koningshuis én de regering niemand naar het WK in Rusland zullen sturen deze zomer.
De Russen doen zoals altijd of hun neus bloedt - waar hebben we dat toch eerder gezien? - en de Russische ambassade in Londen Twitterde laconiek dat de temperatuur van de Brits-Russische verhouding tot -23 is gedaald, wat natuurlijk een verwijzing is naar de 23 uitgezette diplomaten.
Maar daar blijft het niet bij. Rusland beweert nog steeds niets met de aanval op Sergej Skripal van doen te hebben, waardoor de Britse sancties onrechtmatig zouden zijn. Die andere Sergej - de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov - liet vandaag weten niet stil te blijven zitten en óók diplomaten uit te zetten:

In reactie op de maatregelen die de Britse regering heeft genomen tegen Rusland, heeft het Kremlin nu besloten ook Britse diplomaten uit te zetten. Dat heeft minister Lavrov van Buitenlandse Zaken gezegd. Hoeveel het er zijn is nog niet bekendgemaakt.

Rusland heeft opnieuw alle beschuldigingen van de hand gewezen. Lavrov noemt ze onacceptabel en onverantwoordelijk en zegt dat hij de opstelling van de Britten niet begrijpt. Volgens de Russen is er geen bewijs dat zij betrokken zijn bij de aanval met gif en gaat het om een Britse provocatie. Moskou zou geen enkel belang hebben bij het vergiftigen van Skripal.

Volgens Lavrov heeft de Britse regering tevens de aanslag in feite zelf op haar geweten, om de aandacht af te leiden van binnenlandse problemen:

Lavrov houdt het erop dat de Britten zo reageren vanwege binnenlandse problemen zoals de brexit en dat May het blijkbaar nodig heeft om zich op te stellen als een sterke leider.

Waarschijnlijker is echter dat het precies omgekeerd is: er zijn dit weekend presidentsverkiezingen in Rusland, en hoewel Vladimir Poetin sowieso wel zal winnen, is hij er zeker bij gebaat zich in deze rel nog even op te stellen als sterke leider. Om nog maar te zwijgen van de boodschap die uitgaat naar spionnen die er ook over nadenken over te lopen: 'We krijgen je wel. Al duurt het tientallen jaren.'
Gezellige boel dus.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten