May voegt de daad bij het woord na verstrijken ultimatum: smijt Russische diplomaten het land uit

23 Russen die volgen de Britten sowieso weinig eervols uitvoeren in het Verenigd Koninkrijk mogen hun biezen pakken en het volgende vliegtuig terug naar Moskou nemen, heeft Theresa May zojuist verkondigd aan het Britse Lagerhuis.

Het viel te verwachten. Theresa May stelde de Russen een ultimatum, en zou met sancties tegen het rijk van Vladimir Poetin komen als zij niet vóór middernacht met een geloofwaardige verklaring omtrent de zenuwgasaanval op oud-spion Sergej Skripal in Salisbury zouden komen. Dat heeft Rusland dus niet gedaan – verrassing verrassing – waardoor de bal weer bij May lag. En die heeft het enige juiste wat je in deze situatie kunt doen, gedaan: haar belofte gehouden.

En dat betekent dat de Britse premier vandaag in het Lagerhuis stond om sancties tegen Rusland aan te kondigen. Dat zijn er meerdere, maar de stevigste is toch wel het uitzetten van 23 Russische diplomaten, die binnen nu en een week Britse bodem verlaten moeten hebben: ze zijn allemaal tot personae non gratae verklaard. Echt gemist zullen die lui sowieso niet worden, aangezien ze zich allemaal on the side bezig zouden hebben gehouden met spionage. Daarnaast worden Russische tegoeden in het Verenigd Koninkrijk gedeeltelijk bevroren, en zullen er geen gesprekken op hoog niveau meer plaatsvinden tussen de twee landen. En er is slecht nieuws voor voetbalfans in het Britse koningshuis: die zullen, net als regeringsfunctionarissen, deze zomer niet afreizen naar het WK-voetbal in Rusland.

Dan nog aan iedereen die vindt dat we allemaal maar vrienden moeten zijn met Rusland: dit soort zaken bewijzen dat dat een illusie is. We kunnen best op sommige gebieden (wetenschap, terreurbestrijding…) samenwerken, maar uiteindelijk doet Rusland toch wat élk land op deze aardbol zou moeten doen: haar eigen belangen voorop stellen. En als dat het omleggen van landverraders is – want dat is Skripal als dubbelspion natuurlijk gewoon – dan doen ze dat. Het gaat te ver om dat hun goed recht te noemen, maar verrassend is het niet te noemen. De Britten moeten echter precies hetzelfde doen: een aanval met zenuwgas op hun eigen grondgebied is een keiharde schending van de Britse soevereiniteit, en moeten ze dan ook hard veroordelen en bestrijden. Uiteindelijk is het op geopolitiek gebied immers toch vaak ieder voor zich.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

41 reacties

 1. tomygun

  May dear dit is niet goed MI5 heeft dit ook moeten doen soms .
  Maak je maar druk om die islam verkrachters dat is veel beter .

 2. Guus Geluk

  Volledig eens met Sybren.

 3. Ernst Quispel

  Stevige reactie van May maar ook onvermijdelijk: Rusland ontwikkelt zich in rap tempo tot een schurkenstaat en daar moet gewoon tegen worden opgetreden.

  1. Uiterst Links

   Als blijkt dat ze gelijk heeft kan ik de reactie van May zeker begrijpen maar zonder onderzoek naar Rusland wijzen is erg onverstandig en bovendien ook inmoreel

   1. Guus Geluk

    De politie heeft onderzoek verricht en op basis daarvan heeft May geconstateerd dat Rusland betrokken was. Het is niet immoreel om de Russen vervolgens een ultimatum te stellen.

    Logisch dat May gehandeld heeft, zoals ze heeft gehandeld.

    1. Uiterst Links

     Hiermee kan ik ook concluderen dat Guus het heel normaal vind dat een verdachte opgesloten wordt zonder een onafhankelijke onderzoek en bewijsmateriaal. Eigenlijk best eng dat zo iemand het stemrecht heeft

     1. Guus Geluk

      Dit is appelen met peren vergelijken. In de eerste plaats is er onderzoek geweest (en thans gaande) door de Britse politie – en op grond daarvan heeft May Russische betrokkenheid vastgesteld. In de tweede plaats is de Russische elite gevraagd om tekst en uitleg, maar deze gaf niet thuis.

      En omdat uiterst links stemrecht heeft zit Nederland opgescheept met radicaal-linkse partijen die bij elke vraag tot regeringsverantwoordelijkheid subiet de benen nemen. Evenals uiterst rechts overigens.

  2. tomygun

   Omdat zij niet linkser zijn dan alle wimmen in het gekken huis ?.

 4. DolleDries

  Er is helemaal geen bewijs dat de Russen dit hebben gedaan. Het is oorlog ophitsing.
  Het is stinkt net zo als dit

  https://www.geenstijl.nl/5141121/hee-mh17-debat-plotseling-van-agenda-gehaald/

  1. Ernst Quispel

   Laat me raden: DolleDries weet ook zeker dat de Russen niets te maken hebben met het neerhalen van de MH17.

   1. tomygun

    Maar jij weet dar op zeker wel gekken huis .

    1. tomygun

     Hut T

     1. Ernst Quispel

      Dronken?

     2. tomygun

      Gewoon geen antword geven wim
      daar ben je beroemd om .

     3. tomygun

      But who is talking to you wim ?
      please don`t answer .

 5. Ni28

  Dit is een bevestiging van de koude oorlog die al langer in de lucht hing. May kon niets anders doen na een ultimatum die zij afgekondigd heeft en het was duidelijk dat Rusland niet zal bezwijken voor dreigingen zoals zij altijd al doen. De Russische diplomaten/spionnen mogen naar huis en straks mogen de Britse naar huis gaan. Het is nu aan de inlichtingen diensten om met een harde bewijs te komen maar dat zal niet meevallen. Ik ben benieuwd of er een reactie komt vanuit Brussel. Dit gaat niet alleen de Britten aan maar hele Europa. De Russen doen hier wat zij willen en alleen een harde lijn kan ze stoppen. De EU moet haar buitenlandse politiek drastisch veranderen.

  1. DolleDries

   Vreemd je beschuldig Rusland en dan zeg je het zal niet meevallen om het te bewijzen.

   1. Freud

    Dat bewijs is er al lang, man. De ontwikkeling van zenuwgas nr… heeft plm. 10 jaar geduurd en vond plaats in de Sowjet-Unie. Dat weet Poetin ook heel goed. De verontrustende waarheid is echter dat het hem geen zak kan schelen wat hij in een “zwak” land als Engeland aanricht. Eerst zijn grandioze raketten tonen en dan weer provoceren. Straks weer met vliegtuigen en duikboten oefeningen frustreren en o wee als er door het westen niets anders kan worden gedaan dan schieten. Dan kunnen die “defensieve” wapens echt worden getest. We zitten mooi opgescheept met 2 narcistische macho’s maar met dit verschil: Noem je de ene een imbeciel dan word je ontslagen, noem je de ander zo dan overleef je het niet. Zo’n forum als hier waar de minister-president voor rotte vis wordt uitgemaakt (moet kunnen hoor!) zou de deelnemers op 7 jaar dwangarbeid komen te staan. Maar de rusland-adepten hier houden er helemaal niet van dat tegenstanders ook voor hun mening mogen uitkomen. De mens is niet voor vrijheid geboren (Toergenjev)

    1. Ernst Quispel

     Hear, hear!

  2. tomygun

   Ni28.
   Yep

 6. DolleDries

  Trouwens dus Russen smijten terug daar kan je opwachten.
  Wat wil me nu bereiken dat Rusland zonder bewijs zonder een monster te krijgen door de knieën gaat.
  Sybren gaat te onder aan jeugdige onbenulligheid. Ga studeren inplaats zo onzin stuk te schrijven.
  Dacht je nu echt als de Russen dit zouden doen dat ze het zo opzichtig zouden doen dan doen het wel net zo als de Amerikanen en Engelsen met z.g een auto ongeluk of zelfmoord.

  1. tomygun

   DD .
   Op zeker weten .

 7. Florissa

  Denk eerder dat de shit uit de Oekraïne komt .
  Een voetbalboycot ?? die Engelsen liggen er toch gelijk uit, ook een manier om je gezicht te redden .

  1. tomygun

   Florissa ,
   Het is moeilijk om tezeggen waar de Sh*t van daan
   komt zeker als het van grote hoogte komt .
   Maar tante May maakt hier ff te vlug een ordeel .

 8. Fortiori

  We all stand together…daar komt pijnlijk de Brexit om de hoek kijken. Een gezamenlijke EU (re)actie is effectiever. De Britten hebben zich verkeken op de “voordelen” Een enkeling staat tegen de wind in te plassen.

  1. robroy

   De Britten redden het prima zonder ons EU kan niet zonder G.B

  2. tomygun

   Geen probleem de wind draait
   maar niet voor de eu zij hebben een kronkel
   en laten aan ander zien hoe je altijd tegen
   de wind in moet pissen en een ander de tering zooi
   moet laten opruimen .
   Vandaag op CNN de moderne slavernij
   welkom in de eu .

 9. Uiterst Links

  Je moet dit van twee kanten bekijken. Uiteraard zou ik de reactie van May volledig begrijpen als er 100% zekerheid was geweest dat de Russisch geheimdienst hier achter zou zitten maar dat is hier niet het geval. Zoals ook labour partijleider Corbyn terecht stelde ontbreekt hier nog steeds het nodige bewijs en is de actie van May buitengewoon onhandig geweest.

  1. tomygun

   UL .
   Er is nog hoop voor u .

  2. DolleDries

   De positie van May is zwak in GB .Ze probeert dit zo op te vijzelen.
   Hele domme actie.

 10. Ernst Quispel

  Interessant in dit dossier is hoe Trump zal reageren: durft hij de zijde van May te kiezen?

  1. Uiterst Links

   „Durft hij de zijde van May te kiezen“

   Daar is hij al behoorlijk laat mee

  2. tomygun

   Wim gekken huis .
   Moet hij dat ? .

   1. DolleDries

    Trump is een zakenman die gaan alleen af op bewijzen en cijfers en geen slap gelul in de ruimte.

    1. Ernst Quispel

     Mijn hypothese is dat Trump aan het touwtje van Putin hangt en geen partij durft te kiezen.

  3. Fortiori

   De kabel zal zich nu moeten doen gelden. Inderdaad een vraag van importantie.

 11. Babaji538

  Ik wil het maar even zeggen, Sybren,
  maar de BBC Accounts hadden tot voor kort,
  zeer respectvol en weloverwogen, Koningin Elizabeth
  vroegtijdig dood weten te verklaren.
  Ik zeg het maar even.

  Petra Hermans

 12. Steve Van der Vekens

  Alles om de islamitische immigratie – en het falen in het tegenhouden daarvan – te verbloemen.

 13. Gerlos

  Goed besluit van mevrouw May die dictator corrupte Poetin is niet meer te vertrouwen, gevaarlijk mannetje. De a.s. verkiezingen in Rusland zijn natuurlijk ook een lachertje, de uitslag is al lang bekend,

 14. Steve Van der Vekens

  Mij interesseert het niet of Rusland al dan niet een dubbelspion uit het leven geroepen heeft.
  You live by the sword, you die by the sword.
  Dat zijn onze zaken niet omdat wij daar geen reet van begrijpen.
  Het enige wat wij kunnen doen is speculeren en dat helpt niemand vooruit.
  Het is allemaal gericht om de aandacht van de ware problematiek af te leiden: de bezetting van de islam.
  Overal waar je kijkt zie je hoofddoeken, het is om triestig van te worden.
  In GB zou het leiderschap van Poetin goed uitpakken, net zoals dat in Europa goed zou uitpakken.
  Beter een natie met zijn eigen ‘rationele’ visie op wat goed en kwaad is – en daarnaar te handelen – dan een natie die zich gedraagt als onthoofde spartelende kippen in een kippenhok.
  En het stikt er van de wolven in schaapskleren, te herkennen aan het pluche van hun baard.

  1. Steve Van der Vekens

   DolleDries heeft gelijk, wij maken ons belachelijk.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.