Landelijke ChristenUnie bemoeit zich met lokale ChristenUnie: ''Niet met de PVV besturen''

Geen categorieapr 28 2018, 16:00
We weten dat er in het land veel plannen zijn om niet met lokale partijen te regeren als ze 'te rechts zijn' of een lokale variant zijn van de PVV of Forum voor Democratie. Het is, ook al vind ik het een verschrikkelijk woord, kartelpolitiek. Neen, het deugt niet. Het laatste voorbeeld is van de ChristenUnie in Den Helder die wil samenwerken met de lokale PVV. De landelijke ChristenUnie wil er niets van hebben.

Maar het landelijke partijbestuur van de ChristenUnie noemt die samenwerking "hoogst onverstandig", omdat de denkbeelden van de PVV "zo ver afstaan van onze idealen". Partijvoorzitter Adema zegt ervan uit te gaan dat de zorgen over de beoogde samenwerking met de PVV serieus worden genomen en tot een nieuw, verstandig besluit leiden.

Zie hier gelijk de nadelen van lokale afdelingen van landelijke partijen. Natuurlijk, ze hebben een lijntje naar de landelijke politiek en het landelijk bestuur, maar een van de grootste nadelen is dat de landelijke partij zich maar al te graag wil bemoeien met landelijke aangelegenheden. Het gebruikt de afhankelijkheid en het voordeel voor lokale afdelingen tegen hen, door zo de duimschroeven aan te draaien en daardoor eisen te stellen.

De fractievoorzitter van de ChristenUnie in Den Helder, Tjitske Biersteker, wil nog geen inhoudelijk commentaar geven op de kwestie. Het lokale partijbestuur geeft aan dat er gisteren meteen over de situatie is vergaderd, maar dat de partij eerst met haar leden in gesprek wil. Donderdag legt de Helderse ChristenUnie het voorlopige coalitieakkoord voor in een ledenvergadering. "Daarna kijken we verder."

Het is in elk geval een goed idee van Biersteker (haha toch een grappige naam) dat die zich niet laat kisten door de landelijke partijvoorzitter. Het gaat om de lokale politiek, het gaat om de lokale leden, het gaat om de lokale bestuurbaarheid. Dan kunnen landelijke kartelpraktijken daar wel een stokje voor steken, maar uiteindelijk kan de lokale afdeling het zelf beslissen. Dat moeten ze ook vooral doen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten