snapshot10

Tweede Kamer eist openheid van kabinet: wat doet onze regering eigenlijk in Brussel?

Geen categorieapr 10 2018, 10:00
Een goede vraag.
De Tweede Kamer heeft de buik vol van de geheimzinnigheid die het optreden van de Nederlandse regering in Brussel omringt. Natuurlijk roept het kabinet-Rutte III dat het heel transparant zal zijn, maar -- klagen parlementariërs -- er is geen enkele manier waarop zij dat kunnen controleren.
CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt legt uit in De Telegraaf waarom het zo belangrijk is dat de Kamer weet wat de regering allemaal uitspookt in de EU:

"Het gaat hier wel om wetgeving, die direct in Nederland van kracht is. Daarvan kunnen we nu niet controleren hoe die tot stand komt."

Eén aspect dat hem terecht dwarszit is dat als er Europese akkoorden gepresenteerd worden, er niet gemeld wordt welke regeringen voor en tegen stemden. Het kabinet kan in Den Haag dus stellig beweren dat het tegen Brusselse machtshonger is, terwijl het in Europa zelf stiekem toch gewoon voor de plannen stemt.
Het trieste aan dit verhaal? De kans dat de regering voortaan inderdaad die openheid van zaken gaat geven is redelijk minimaal. Rutte en Blok kunnen zich lekker verstoppen achter 'internationale afspraken' en 'relaties' en klaar; er wordt niets gedeeld met ons, het kabinet kan lekker met twee monden blijven spreken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten