Italiaanse minister Salvini wekt woede op door uitspraak: noemt Afrikanen 'nieuwe slaven'

Geen categoriesep 14 2018, 20:00
Zo zo, wat een heisa weer. Men kijkt op de sites van nieuwsmedia en ziet dat de partijleider van de rechts-populistische Lega Nord, Matteo Salvini, Afrikaanse migranten 'nieuwe slaven' noemde. De alarmbellen in je hoofd gaan gelijk af. Is hij dan toch de gewraakte racist waar linkse media hem voor uitmaken? Dan lees je even goed wat hij heeft gezegd en dan valt het eigenlijk allemaal wel mee.

"Ik hoor zeggen dat we immigranten nodig hebben omdat de bevolking vergrijst. Ik zie dat heel anders", zei hij. "Ik word met belastinggeld betaald om onze jongeren te helpen weer kinderen te krijgen, zoals dat een paar jaar geleden ook gebeurde. Niet om het puikje van de Afrikaanse jeugd hierheen te halen dat de plaats inneemt van Europeanen die geen kinderen meer krijgen. Misschien dat ze dat in Luxemburg willen, maar in Italië moeten onze kinderen weer kinderen krijgen, in plaats van dat we nieuwe slaven binnenhalen als vervanging van de kinderen die wij niet krijgen."

Het is helemaal niet in een negatieve context. Hij heeft liever geen Afrikaanse migranten, dat is waar, maar noemt hen 'nieuwe slaven', omdat critici beweren dat er Afrikaanse migranten nodig zijn om het zware werk op te knappen. Dat is toch wel een heel andere context en dat maakt de uitspraak ook gelijk anders. Is het zo erg om te stellen dat Italië geen migranten nodig heeft om als een soort 'slaven' het werk van de Italianen over te nemen? Neen, sterker nog, je moet wel heel erg je best doen, wil je daar iets negatiefs uit halen.
Ik zal de eerste zijn die racistische afspraken afkeurt en wegpleurt als 'verwerpelijk', maar dit is weer simpel een voorbeeld van een uitspraak zo ombuigen, zodat het uiteindelijk 'racistisch' overkomt. Salvini roept de Italianen op om zelf kinderen te maken en voor hun eigen land te zorgen en haar inwoners, dat lijkt mij geen racistische uiting.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten