Afrikaanse NGO, Radi-Aid, voert actie ten behoeve van Noorse koudeslachtoffers

Geen categorieapr 01 2013, 16:30
Verrassend en hartverwarmend! 'Payback time'!
De Afrikaanse NGO, Radi-Aid, voert actie om de slachtoffers van de koude in Noorwegen te helpen via inzameling van oude elektrische radiatoren, die vervolgens naar Noorwegen zullen worden verscheept. Hartverwarmend!
Hoe vaak horen we niet dat de opwarming van de aarde, die maar steeds niet wil komen, miljoenen slachtoffers eist, die maar steeds onvindbaar blijven. Wèl vallen er slachtoffers bij hittegolven. Maar de causale relatie tussen die slachtoffers en klimaatverandering/opwarming van de aarde door CO2, van welke oorsprong dan ook (natuurlijke of menselijke), blijft schimmig en is niet bewezen. Wat vaak wordt vergeten is dat het aantal slachtoffers door koude een veelvoud bedraagt van dat van warmte.
Minpuntjes van de actie zijn natuurlijk dat er nauwelijks of geen koudeslachtoffers in Noorwegen zijn gesignaleerd. De Noren zijn veel beter tegen de koude gewapend dan inwoners van vele andere landen, zoals Groot-Brittannië en vele Oost–Europese landen. Bovendien zwemmen de Noren in de goedkope witte steenkool, olie en gas, waardoor ze er relatief warmpjes bijzitten. Ook beschikken zij in overvloed over de modernste elektrische radiatoren, om nog maar te zwijgen van goed–functionerende centrale verwarming.
Zoals de Britse 'Telegraph' hier terecht opmerkt:
[In Norway] people don’t tend to die of the cold. In Britain, we still do. Each year, an official estimate is made of the “excess winter mortality” – that is, the number of people dying of cold-related illnesses. Last winter was relatively mild, and still 24,000 perished. The indications are that this winter, which has dragged on so long and with such brutality, will claim 30,000 lives, making it one of the biggest killers in the country. And still, no one seems upset.
Maar een kniesoor die op de minpuntjes let. Het blijft een hartverwarmende actie. Het gaat natuurlijk vooral om de solidariteit die de Afrikaanse weldoeners betonen met de getroffen Noren! Chapeau!
Zie vooral het filmpje hier dat de actie begeleidt. Het duurt misschien even voordat men door heeft dat het hier om een campagne met dubbele bodems gaat. Maar dan is het ook genieten.
Wie had dat ooit gedacht? Subtiele humor vanuit Afrika!
Voor meer video's zie hier.
De teller staat nu op 21.400.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten