Stijl!

Geen categorie01 apr 2013, 16:30
Een nieuwe column door Willem Jan Hilderink.
Volgens sommigen is stijl nodeloze opsmuk waaraan zo weinig mogelijk woorden en nog minder geld besteed moet worden. Helaas voor hen is stijl onontkoombaar. Er is niet zoiets als een amorfe, stijlloze massa. Alles heeft een stijl, zoals alles een vorm heeft. Er is mooie en lelijke stijl. Ik zal dat hier onderscheiden als het verschil tussen stijl en Spekman. Wie dat vervolgens bepaalt, is aan u. Maar om een analogie te schetsen: er is goede en slechte kunst en de kwaliteit van een kunstwerk is niet slechts in the eye of the beholder. Uw esthetisch oordeel zegt iets over u. En dat is met stijl niet anders.
Uw stijl spreekt over u. Als u erbij wilt lopen als Hans Spekman en amorfe massa boven welgevormdheid kiest, raad ik u aan hier te stoppen met lezen. U mist dan wel iets, want (goede) stijl geeft vrijheid. Vrijheid is immers geen door God gedecreteerde natuurkracht, het is een manier van leven binnen de kaders van wat toegestaan is. Er is niet zoiets als absolute vrijheid, er is altijd vrijheid ten opzichte van iets, Op soortgelijke wijze positioneert stijl u tussen andere mensen, het is een vrije uitingsvorm ten opzichte van hen. 
Wil dat zeggen dat u niet in stilte en eenzaamheid kunt genieten van schoonheid? Geenszins. Want het draait allemaal om u. U moet het mooi vinden. Of het vervolgens ook daadwerkelijk mooi is, is een tweede, maar u bent het uitgangspunt. Ware stijl en schoonheid zijn onafhankelijk van een compliment over uw pak, pen of parfum. Net als goede manieren, die laat u hopelijk ook niet varen zodra er geen ogen meer op u gericht zijn.
Hoe dan ook, een stijlvol leven is de toegang tot geluk, zelfvervulling, Chablis, Portofino en een buslading Balinese maagden.
Dan even over de opzet. Ik ben wel bang dat mijn column vooral stilistische tips en suggesties voor de masculiene lezer bevatten. Voor heren kan ik omschrijven wat ik mooi vind, terwijl ik damesstijl veeleer moet zien om het te beoordelen.
Ik sta bijzonder open voor suggesties, voor onderwerpen waarover u graag advies zou willen. Deze uitnodiging staat even hartelijk open voor de dames. Laat uw commentaar, suggesties en vragen dus vooral achter in de commentsecties. We moeten De Dagelijkse Standaard, of in elk geval mijn columns, overigens niet verwarren met een democratie: het onderwerp voor het volgende stuk ligt al vast. We gaan u in een pak steken. 
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten