Allochtonen keren PvdA eindelijk de rug toe

Geen categoriemrt 04 2014, 10:15
Allochtonen laten de PvdA links liggen omdat ze liever zelf nadenken.
In 2006 waren allochtonen nogal loyaal aan de PvdA van Wouter Bos: uit onderzoek in vier grote steden bleek toen dat meer dan 80 procent van de allochtonen op de PvdA stemde. Nu, acht jaar later, blijkt dat allochtonen niet langer standaard PvdA stemmen. Volgens politicoloog André Krouwel, overigens zelf een PvdA'er, lopen bijvoorbeeld moslims niet meer achter het stemadvies van de imam of de omgeving aan. Ze maken dus een eigen keuze.

Een grote groep twijfelt nog op wie ze moeten stemmen, en wie het wel weet stemt liever op D66. Dat is momenteel de grootste partij voor allochtonen. Dat blijkt dinsdag uit een onderzoek van het Kieskompas en instituut Forum onder Surinaamse, Turkse, Antilliaanse en Marokkaanse kiezers.

Een interessant citaat van Krouwel: "De jongeren zijn aan het ontzuilen, het is een prachtig voorbeeld van emancipatie. Turken stappen het meest over, die hebben de PvdA niet nodig. Ze zijn economisch vooruit en komen bij D66 of VVD terecht." Dat is natuurlijk een fantastische ontwikkeling. Dat ze de PvdA inruilen voor D66 is dan weer een beetje jammer, maar goed, de PvdA is in ieder geval langzaam maar zeker de traditionele allochtone achterban aan het verliezen.
Niet alleen omdat de jongeren aan het ontzuilen zijn trouwens, er zijn ook andere redenen, die iets minder getuigen van emancipatie. Volgens Krouwel verlaat een deel van de islamitische allochtonen de PvdA omdat ze tegen de gelijkheid van mannen en vrouwen zijn, tegen homoseksualiteit zijn, etc. Die stemmen op 19 maart dan ook het liefst op een orthodox-islamitische partij, ook al zijn ze het op economisch vlak (lees: verzorgingsstaat) voor de volle 100 procent eens met de PvdA.
Weer een ander deel keert de PvdA de rug toe omdat ze niet blij zijn met de onthullingen dat de PvdA aan vriendjespolitiek doet en etnisch cliëntelisme, waardoor allochtonen wel erg makkelijk raadslid of bestuurder namens de PvdA kunnen worden. Niet dat ze het daar niet mee eens zijn. Sterker nog, ze vinden die vriendjespolitiek wel oké. Maar nu de PvdA min of meer wordt gedwongen iets te doen aan die vriendjespolitiek in bijvoorbeeld Rotterdam, gaan de allochtonen op zoek naar een andere partij waar ze zich omhoog kunnen werken.
Hoe dan ook, de PvdA is op alle fronten aan het verliezen. En dat is alleen maar toe te juichen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten