Amerikaanse jongen (10) vermoordt oma met stok

Geen categorieokt 15 2014, 19:00
Het goede nieuws: de jongen wordt als een volwassene aangeklaagd.
Een jongen van slechts 10 jaar oud uit de Amerikaanse staat Pennsylvania heeft zijn eigen 90-jarige oma vermoord met een... wandelstok. Het gebeurde tijdens een bezoekje van hem aan zijn opa en oma in Tyler Hill . De jongen werd plotseling boos en greep de wandelstok om zijn oma te vermoorden. Hij sloeg met de stok onder andere in op haar keel.

State police have charged the boy from Damascus Township, Pa., with criminal homicide in the death of Helen Novak of Tyler Hill, Pa., according to the Pocono Record. Police say the boy punched Novak several times in the throat after first putting a cane on her neck.

De jonge jongen is opgepakt en kan niet op borgtocht vrijkomen. Dat is niet voor niets. Hij wordt namelijk niet als een minderjarige vervolgd, maar als volwassene. Zo doen ze dat in Pennsylvania. Als je iemand vermoordt - een van de ergste misdaden die iemand kan begaan - maakt het voor Vrouwe Justitia niet uit hoe oud je bent. Dat lijkt mij volkomen terecht. Het is lullig voor de jongen zelf, maar dan had hij maar niet zijn bloedeigen oma moeten vermoorden.
Hoe anders is dat in Nederland. In Nederland kan een rechter alleen bij jongeren van 16 of 17 jaar het volwassenenstrafrecht toepassen. Dat kan niet zomaar. Het kan alleen bij hoge uitzondering; enkel bij moord en als "de persoonlijkheid van de verdachte daartoe geeft" en als "de omstandigheden waaronder het strafbaar feit zijn begaan daartoe aanleiding geven".
Verder kunnen minderjarigen in Nederland in feite doen wat zij willen, want ze krijgen een straf volgens het jeugdstrafrecht. En ja, zo'n straf is lichter dan een straf voor volwassenen. Het is ongelofelijk dat wij minderjarige misdadigers niet behandelen als volwassenen, want net als in de rest van de wereld worden criminelen op steeds jongere leeftijd actief. Daar moeten we rekening mee houden. We moeten het strafrecht zo snel mogelijk aanpassen om ook jonge criminelen de straf te geven die zij verdienen. Net als in de VS.
Volg Frank Verhoef op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten