Waarom we uit de euro moeten stappen

Geen categorieokt 15 2014, 18:00
"De euro is niet levensvatbaar. Tijd om eruit te stappen."
Het heeft geen enkele zin om wanhopig vast te houden aan de euro, zoals nu gebeurt. Edin Mujagic, de chef economie van de nieuwe rechtse publicatie Jalta, legt vandaag in een helder artikel over de geschiedenis van de euro en de niet bepaald rooskleurige toekomst van de munt uit waarom we zo snel mogelijk uit de euro moeten stappen:

De euro is gedoemd te mislukken, net zoals de lire, de drachme en de peseta mislukt zijn. Daarom kunnen we in mijn ogen beter nu stoppen en de verliezen beperken, dan te wachten tot de eurozone volledig in elkaar dondert. Is het niet duur uit de euro te stappen? Ja, ongetwijfeld. Maar het is óók duur erin te blijven en de kans is groot dat dat uiteindelijk duurder zal zijn - als het het al niet is - dan ermee te stoppen.

In het artikel schrijft Mujagic dat het geen zin heeft om aan de euro vast te houden, omdat de Club Med de macht heeft gegrepen binnen de Europese Centrale Bank (ECB). "De ECB maakt het zelfs zo bont dat het Europese Hof van Justitie en het Duitse Constitutionele Hof zich over de plannen van de ECB moeten buigen. Er zijn bananenrepublieken waarin dat niet gebeurt," aldus de Jalta-chef.
De Club Med-landen (Portugal, Ierland, Griekenland en Spanje) stapelen schulden alsof het cd's in een cd-rek zijn. Daar moeten we niks mee te maken willen hebben. Mujagic heeft natuurlijk 100 procent gelijk dat het beter is als we uit de euro zouden stappen. We kunnen beter een eigen munt beginnen, misschien wel met andere West-Europese landen (Duitsland bijvoorbeeld) die zich niet zo diep in de nesten werken als de Club Med-landen. Dat dat veel geld gaat kosten, so be it. Het kost nog veel meer om de euro te blijven gebruiken.
Enfin, lezen dus, dat artikel op Jalta.nl. Oh, en word meteen even abonnee van Jalta (dat kan hierrr), omdat het echt heel belangrijk is dat er genoeg abonnees worden gehaald zodat de nieuwe publicatie gewoon van start kan gaan per 1 november. Want wees nou eerlijk, dit soort artikelen van Mujagic wil u toch voor geen goud missen?
Volg Frank Verhoef op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten