Amsterdam is aan het potverteren

Geen categorieapr 18 2013, 19:00
Amsterdam, de stad waar de PvdA al decennia aan de macht is, moet meer gaan bezuinigen dan verwacht. En dat amper een jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen.
De gemeente Amsterdam is aan het potverteren: op dit moment moet er worden gekeken naar nieuwe bezuinigingen, omdat het begrotingstekort in de komende jaren dreigt op te lopen tot maar liefst 130 miljoen euro (!). Dat blijkt uit gemeentelijke stukken die Nu.nl heeft weten te bemachtigen. Het gedeeltelijk afschaffen van de stadsdelen (lees: de PvdA-koninkrijkjes) en het uit de laan sturen van een zekere PvdA-ambtenaar is niet genoeg om het tekort terug te dringen.
Voor de PvdA, die opnieuw de verkiezingen dreigt te verliezen in Amsterdam (maar nog steeds de grootste partij zou blijven in de PvdA-stad) is het even slikken dat er moet worden bezuinigd. De dreiging dat er geen solide meerjarenbegroting kan worden gepresenteerd hangt als een molensteen om de PvdA-fractie en de PvdA-bestuurders. De paniek is waarschijnlijker groter dan uit het nieuwsbericht blijkt:

De gemeente Amsterdam kampt al een aantal jaar met bezuinigingsmaatregelen om tekorten te voorkomen. Vanwege de nieuwe tegenvallers wordt er deze weken overleg gevoerd met de wethouders om te kijken waar mogelijk nog geld beschikbaar is om de begroting van de komende jaren rond te krijgen.

Tja. Voor de Amsterdamse sociaal-democraten is het heel belangrijk dat de PvdA de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar niet opnieuw verliest. Echte bezuinigingen zijn dus al van de baan. Liever wordt er gekeken naar lastenverzwaringen of andere mogelijkheden om vooral meer inkomsten te vergaren. Dat de stad daar niet financieel gezond van wordt, zeker niet op de langere termijn, is van secundair belang. Het gaat nu om de aanstaande verkiezingen. Het gaat om het pluche, dat zo lekker blijft plakken aan de billen van de PvdA-politici in Amsterdam. Reken maar dat de PvdA in de komende elf maanden talloze cadeautjes zal willen beloven aan de Amsterdamse kiezer om ze te paaien. Daar passen echte bezuinigingen natuurlijk niet bij.
En zo werkt Amsterdam zichzelf verder in de nesten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten