Bernanke heeft geen flauw idee

Geen categorienov 05 2010, 11:30
Bernanke gaat weer grote hoeveelheden staatsobligaties opkopen. Hij creëert zo honderden miljarden dollars om zijn grootste angstdroom, die van het monster der deflatie, te lijf te gaan. De Fed-baas wil inflatie stimuleren. Het is mij niet geheel duidelijk waarom Bernanke zo bang is voor deflatie, terwijl commodity- en aandelenmarkten wel degelijk inflatie laten zien. Ome Ben maakt het inflatieprobleem veel groter dan het is. Zodoende kan hij ongeremd met dollars strooien om de werkloosheid terug te dringen.
Een steeds groter koor analisten vraagt zich niet onterecht af in hoeverre Bernanke überhaupt iets van economie begrijpt. De miljarden die de Fed in het financiële systeem pompt, zijn namelijk het verkeerde middel om de hoge werkloosheid aan te pakken. Quantative Easing 2 (QE2), zoals deze operatie is gaan heten, is helemaal niet het juiste middel. Hoeveel geld er ook over de balk wordt gesmeten, het zal geen effect hebben omdat de werkloosheid voortkomt uit een structureel economisch probleem.
De werkloosheid is vooral hoog in de (oude) Amerikaanse industriegebieden. De industrie daar is grotendeels niet meer concurrerend en daarom verdwijnt daarvan een steeds groter gedeelte naar het buitenland. De Verenigde Staten kunnen dit tij echter keren. Een goed voorbeeld daarvan is de auto-industrie; die was niet meer concurrerend, maar door noodgedwongen reorganisaties en herstructureringen kunnen Amerikaanse automakers vanuit eigen land weer meedoen op de wereldmarkt. De werkloosheid wordt opgelost door een structurele verbetering van de Amerikaanse concurrentiepositie. Daar kan geen QE2,3,...,n tegenop.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten