Buma leidt CDA naar fantastisch resultaat

Geen categoriemrt 20 2014, 15:14
Sybrand Buma en co. hebben de hele wereld verrast.
Toen de eerste prognoses en daarna de eerste uitslagen gisteravond binnenkwamen leek het erop dat het CDA een flinke afstraffing zou krijgen ten opzichte van de gemeenteraadsverkiezingen van 2010. Natuurlijk zou het wel een beetje beter gaan dan in 2012, maar het was allemaal niet om over naar huis te schrijven. De partij zou erg veel gemeenteraadszetels moeten inleveren.
In de loop van de late avond/nacht veranderde dat beeld opeens. Hoe meer uitslagen er binnenkwamen, hoe beter het eruit begon te zien voor het CDA. De resultaten kropen steeds verder toe naar die van vier jaar geleden. Zoals Diederik Smit al opmerkte:
Hoewel het zo'n vaart niet liep eindigde het CDA wel met een heel behoorlijke uitslag. Op een paar tienden van een procent na werd het resultaat van 2010 gekopieerd. Landelijk kreeg de partij 14 procent van de stemmen. Daarmee is het de grootste partij van het land. Zoals De Telegraaf vannacht berichtte:

Met bijna 98 procent van de stemmen geteld staat het CDA op 14,4 procent, de VVD op 11,9, D66 op 11,8 en de PvdA op 10,2 procent. De percentages bij VVD en PvdA bleven in de loop van de avond stabiel. De PvdA is de grootste verliezer en raakt 5 procent van de stemmen kwijt. De lokale partijen blijven tezamen wel met afstand de grootste. Zij halen bijna 30 procent van de stemmen.

Het doet een beetje denken aan Mark Twains beroemde uitspraak: the reports of my death are greatly exaggerated. Natuurlijk heeft de partij op de lange termijn waarschijnlijk een probleem, maar de christendemocraten hebben genoeg tijd om daar iets aan te doen. In de tussentijd zijn ze weliswaar kleiner dan, pak-em-beet tien jaar geleden, maar ze tellen nog altijd mee. En hoe.
Voordat de uitslag gisteravond helemaal bekend was, en toen het er nog alle schijn van had dat het CDA onderuit zou gaan, wist Job Cohen te melden dat de kiezer het oppositionele geluid van Buma en de zijnen niet ziet zitten. Ik vraag me af of hij de moed heeft om, nu blijkt dat het CDA bijna niets verloren heeft ten opzichte van 2010, toe te geven dat hij ernaast zat en dat de ferme taal van Buma wel degelijk aanslaat.
Zoals de fractieleider van het CDA in de Tweede Kamer vannacht zelf al zei:

"We zijn bijna op het niveau van 2010. We hebben de prognose verslagen. Dit is een stijging ten opzichte van 2 jaar geleden die ik nauwelijks voor mogelijk had gehouden en een beloning voor het eigen geluid ten opzichte van het kabinetsbeleid. De uitslag is een afstraffing voor de partijen in het kabinet.”

Zo is het maar net. Oppositievoeren werkt. De rechtse kiezer ligt voor het oprapen. Het enige dat we nodig hebben zijn partijen met de moed om toe te slaan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten