De Griekse economie staat er nog slechter voor dan gedacht

Geen categoriesep 03 2011, 13:59
Toen Europa Griekenland de ene lening na de andere toezegde, zeiden wij hier op DDS al dat dit weggegooid geld was.
Maar nee, volgens de regering was dat het geval echt niet. Welnee, Griekenland kon gewoon geholpen worden, we zouden ons geld terug krijgen; sterker nog, misschien dat we wat winst konden maken (toch, Jan Kees?).
Ja, ja. Nou, wat blijkt?

Griekenland dreigt het laatste restje vertrouwen van zijn geldschieters te verliezen. De internationale missie die de inspanningen van de Griekse regering moet beoordelen, schortte haar werkzaamheden gisteren onverwacht op.

In een gezamenlijke verklaring lieten de Europese Commissie, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Centrale Bank (ECB) weten dat hun experts Athene tijdelijk verlaten. Binnen twee weken keert de missie terug om te beoordelen of de Griekse regering voldoende doet aan het herstel van de overheidsfinanciën, zoals ieder kwartaal gebeurt. Volgens de planning moest de missie volgende week haar taak afronden. Het lijkt erop dat de instellingen met hun onverwachte vertrek de druk op de Griekse regering verhogen om extra maatregelen te nemen. Dat ligt politiek gevoelig, de Griekse bevolking heeft al zware bezuinigingen voor de kiezen gekregen.

Met alle respect, maar "dreigt" het laatste restje vertrouwen te verliezen? Dreigt? Als er nu nog iemand vertrouwen heeft in de Grieken heb ik nog wel een mooie brug in de aanbieding. Inderdaad, een bridge to nowhere, natuurlijk.

Duidelijk is wel dat de Griekse economie er veel slechter voorstaat dan verwacht. Het tekort loopt dit jaar hoger op dan geraamd en de economie krimpt forser. De belastinginkomsten vallen tegen en het privatiseringsprogramma komt traag op gang. Volgens Griekse media konden Venizelos en de missie het zelfs niet eens worden over de cijfers.

Oke, klaar. Het moet nu maar eens afgelopen zijn met dit gehannes. Tijd om eieren te kiezen voor ons geld.
Premier Rutte, minister De Jager, leest u mee? Zo ja, read my lips, uh, my text: geen steun meer aan Griekenland. Niks. Geen cent.
Laat Frankrijk en Duitsland maar boos worden. Laat Brussel maar zeggen dat Nederland niet "solidair" genoeg is. Let the shitstorm come. Kies voor Nederland, kies voor onze belangen en voor onze centen, en maak je er hard voor om Griekenland en andere zwakke landen uit de eurozone te werken (of, eigenlijk: Griekenland aan te moedigen er zelf uit te stappen).
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten