De gulden past beter bij onze kenniseconomie

Geen categoriemrt 06 2012, 17:45
De Euro is typisch oude economie. De export van de toekomst vereist een Nieuwe Gulden.

We hebben nu de Euro. Die vereist loonmatiging en inflatie, wat leidt tot minder koopkracht, lagere lonen, minder spaargeld en hogere belastingen wegens bail outs.
Voor de export van bulkgoederen en zwaar (EU-)gesubsidieerde tomaten is de Euro echter ideaal. Deze tomaten worden op gas gekweekt en door ongeschoolde immigranten geplukt en vervoerd. De kostprijs per eenheid geeft hier de doorslag dus is de Euro ideaal, omdat die ondergewaardeerd wordt en aan inflatie onderhevig is. Die tomaten zouden natuurlijk ook gewoon in Griekenland, Italie, Portugal of Spanje onder de natuurlijke zon gekweekt kunnen worden, maar die manier mist de zekerheid van gas, de efficientie van de Hollander, de lage lonen en werkmentaliteit van MOE-landers en een grote haven in de buurt. Na Mexico is Nederland de grootste tomatenexporteur ter wereld. We exporteren 1,1 miljard Euro aan tomaten per jaar. Een kwart van die export is overigens gewoon doorvoer. Die tomaten worden enkel vanaf een schip door ons land gereden; daar verdienen we dus weinig aan. De rest van de tomatenexport kost veel gas, levert veel problemen met MOE-landers op en legt na verloop van tijd een groot beslag op de verzorgingsstaat als de tomatenplukkers moe maar voldaan in een uitkeringsituatie belanden. De vraag is of die tomatenexport ons Nederlanders als collectief echt zo veel oplevert als die 1,1 miljard euro per jaar. Dat kan wel eens vies tegenvallen op termijn.
Wilders wil om die reden de Gulden terug. Hij heeft een rapport waarin staat dat de Euro de Nederlandse lonen en spaargelden drukt en ons aansprakelijk maakt voor schulden van onze afzetgebieden. En dat wil hij niet. Eigenlijk wil niemand dat.
Alle economen en politici riepen op de staatstelevisie en RTL-unilever echter direct in koor: "Ja maar de export dan?"
Welke export precies? Dat moeten we ons eens afvragen...
Wat verdienen we als BV Nederland eigenlijk aan die tomatenkwekerij op gas? Wat verdienen we eigenlijk aan de doorvoer? Het belast ons wegennet, onze verzorgingsstaat, we hebben er die rare Betuweroute voor veel geld
voor aangelegd, we krijgen ongelukken in ons land, het kost fossiele brandstof, maar waarin zit hem dan de winst? Wat verdienen we nu nog aan de bulkexport naar de PIIGS, als we de rekening jaren later zelf als belastingbetaler gepresenteerd krijgen via permanente crisismaatregelen? Wil Nederland die (her)uitvoer van bulkgoederen en gesubsidieeerde tomaten wel, als die winst er onderaan de streep niet blijkt te zijn? De Euro past als munt bij dit soort exportprodujten, zoveel is zeker. De Euro is namelijk ondergewaardeerd en dit soort goederen concurreren enkel op prijs,
dus is bijgaande loonmatiging ideaal. Het gevolg is een ondergewaardeerde koopkracht in Nederland die overbelast wordt door permanente crisismaatregelen en een transferunie. Drie keer niets dus.
Maar er is ook een ander Nederland. Brainport Eindhoven bijvoorbeeld. De helft van alle Nederlandse patenten komen uit Brainport Eindhoven. 30% van de investeringen in Research & Development wordt in Brainport Eindhoven gedaan. 11,4% van het Nederlandse Bruto Nationaal produkt wordt hier gecreeerd. Niet alleen is het de geboortegrond van Dutch Design, maar ook van ASML, NXP, DAF en Philips en duizenden kleinere high tech bedrijven. Unieke dingen worden hier gemaakt die vanwege de patenten nergens anders ter wereld worden gemaakt. Voor de export van die zaken is niet de prijs, maar de uniciteit en kwaliteit van het Nederlandse exportprodukt doorslaggevend. Loonmatiging is voor deze tak van export niet noodzakelijk en overbelastende permanente crisismaatregelen ook niet. Het belast de wegen niet en leidt zelfs tot energiebesparing. Aan laaggeschoolde immigratie heeft deze tak van export geen behoefte, dus van wegwerpimmigratie is geen sprake. Kortom, dit is een exportsegment dat baat heeft bij een sterke munt en een goede koopkracht voor de werknemers in een fijne, veilige, groene woonomgeving. Zij hebben niets aan loonmatiging, overbelasting en laaggeschoolde buurten. Deze unieke export vraagt om een unieke munt: De Nieuwe Gulden.
De keuze tussen de Euro en de gulden is er een tussen de export van prijsvechtende laagwaardige bulkgoederen en de export van waardevaste hoogwaardige unieke kwaliteitsgoederen. Nu hoeft die keus niet van de ene op de andere dag gemaakt te worden, want we zijn niet zomaar van die Euro af. We kunnen de gulden er wel alvast bijnemen, parallel aan de Euro. Dan heeft de unieke Nederlandse kenniseconomie alvast haar eigen munt, zodat die zich samen kunnen vestigen en samen kunnen groeien. Vervolgens kunnen we langzaam de oude schadelijke Euro-economie en prijsvechtende
bulkexport afbouwen. We hebben geen laaggeschoolde immigratie nodig, maar unieke patenten. We hebben geen ondergewaardeerde economie nodig, maar een kenniseconomie met een Nieuwe Gulden die daarbij past.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten