Kinderopvang wordt helemaal niet te duur

Geen categoriemrt 06 2012, 17:00
Ouders die zeuren zijn gewoon verwend.
Een verfrissend artikel van Malou van Hintum in de Volkskrant vandaag.

Het is een steeds weer terugkerende discussie, waarbij een veelgehoord argument is: 'Ik ga toch niet voor de opvang werken? Dan kan ik net zo goed thuisblijven!' Dat is twee keer mis.
Eén: je werkt om een eigen inkomen te verdienen. Dat zo'n inkomen weer opgaat aan van alles en nog wat, is een ander verhaal. Volwassen mensen zorgen ervoor dat ze zichzelf kunnen onderhouden. Dat schijnt heel on-Nederlands te zijn, maar ik blijf het verdedigen.

Twee: als je zo ongelofelijk weinig verdient dat de kinderopvang er niet eens uit kan, dan doe je iets helemaal fout. Of je jokt, omdat je liever thuis thee op de bank drinkt dan op het werk thee serveert. Reken maar na.

Stel - ik neem nu een heel extreem voorbeeld - je bent een alleenstaande moeder van 24 jaar met twee kinderen die nog niet naar de basisschool gaan. Je werkt 40 uur per week voor het minimumloon, dat is 1562 euro bruto per maand. Dat betekent dat je kinderen 173 uur per maand naar de opvang gaan. Dat kost bij een uurprijs van 6 euro per kind 2076 euro in totaal. De toeslag die je krijgt, is 1894 euro per maand. Netto kost het opvangen van je kinderen je dan 182 euro per maand.

Geld mag dus in ieder geval geen argument zijn in de discussie: werken of thuis voor de kinderen zorgen? Zoveel mag duidelijk zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten