De PIIGS: we zijn terug bij af

Geen categoriejul 29 2011, 11:30
De yields zijn weer hoog en Spanje ligt onder vuur van Moody's. Hilarisch. Ik heb daar vorige week overigens ook niet op gewezen. Maar het voornaamste probleem voor Spanje is niet Spanje, maar Brussel.
Er is geen tijd voor een 'I told you so' en de eurocraten uit hun droom van een maakbare markt helpen, lijkt ook vechten tegen de bierkaai. We moeten onze aandacht verleggen naar Spanje. Wat doen we daarmee? Kredietbeoordelaar Moody's liet vandaag weten dat het de kredietwaardigheid van dat land waarschijnlijk zal afwaarderen. Ik heb het op deze plek herhaaldelijk opgenomen voor kredietbeoordelaars, maar vind Moody's bewijslast tegen Spanje in dezen flinterdun (geneuzel over tekorten bij lagere overheden etc.).
Het land van Sinterklaas is namelijk de betere PIIG. Het brengt zijn tekorten (die toch al niet enorm hoog zijn) in rap tempo terug, heeft een staatsschuldquote van 60,1% - veel beter dan het eurozonegemiddelde, is zowat even concurrerend als Duitsland en Nederland en het schoont zijn bankensector op. Ja, dat had u niet verwacht. Hier de volledige lijst met merites.
Spanje had altijd één kolossaal probleem: onvoorstelbaar hoge werkloosheid. Hoe dat probleem opgelost zou moeten worden, was niet geheel duidelijk, maar wat als een paal boven water staat, is dat een tweede kolossaal probleem niet zou helpen. En Brussel heeft Spanje juist dat bezorgd: door de nieuwe bailout van Griekenland en de beleggersrisico's die dat demonstreerde, staan de PIIGS weer volop in de spotlights en is investeren daadwerkelijk risicovol gebleken - dat was vooralsnog minder vanzelfsprekend dan het nu lijkt. Pas na de tweede Griekse bailout werd duidelijk dat de eurozone private partijen zou laten meebetalen.
De voorlopige conslusie is dat de Griekse bailout vooralsnog meer onrust creëert dan het oplost en dat Spanje daar wel eens het eerste slachtoffer van kan zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten