De Top-5 eurofobe onzinretoriek

Geen categoriemei 20 2014, 11:29
Met de Europese verkiezingen voor de boeg neemt de anti-EU-kretologie steeds groteskere vormen aan. Hier mijn favorieten.
1. De EU is een dictatuur
Het enige dat dit veelgehoorde zinnetje bewijst, is dat hij die het bezigt niet weet wat een dictatuur is en er zeker nooit in eentje heeft gewoond. De EU heeft, zoals bekend, geen politie, geen leger en geen geheime dienst, toch wel voorwaarden voor een dictatuur, lijkt me. Ook heeft het geen almachtige leider en beknot het de mensenrechten niet. Sterker nog, er is op aarde geen vrijer gebied dan dat van de EU, zo blijkt uit studie na studie. Van een dictatuur spreken is een gotspe, een stukje newspeak en doublethink waar Orwell trots op zou zijn. Toch hoor je het tegenwoordig overal en niet alleen bij onderontwikkelde Lombrosotypes. Nog lachwekkender (maar helaas tegelijkertijd ook verontrustender) zijn de volgende varianten op het dictatuurthema:
1a: De EU is het Vierde Rijk
Wilde Hitler immers ook niet een Verenigd Europa? Nee, natuurlijk wilde hij dat niet, hij wilde een Groot-Duitsland. Maar ja, enig historisch besef mag natuurlijk niet in de weg staan van een lekker opruiende slogan. Hoe onzinnig en kwetsend deze ook is, zeker voor de slachtoffers van de Naziterreur. Dat Europese integratie juist voorkomt uit de wens de Eerste en Tweede Wereldoorlog nooit meer te herhalen, negeren de aanhangers van Variant 1a bewust. Maar als je ze dan vraagt een periode van 70 jaar zonder oorlog in de West-Europese geschiedenis te nomemen, blijven zij lang, erg lang stil.
1b: De EUSSR
Wilde Stalin immers ook niet een verenigd Europa? Niet echt, nee, vandaar dat hij het IJzeren Gordijn bouwde. Nou ja, wat maakt het uit, dictatuur is dictatuur. Waar zich de Europese Goelagarchipel precies bevindt en wie er worden gemarteld en vermoord, is niet helemaal duidelijk. Maar een voormalige dissident, een zekere Vladimir Bukovsky (nee, niet de schrijver, deze) heeft er iets over gezegd, dus is het zo. Deze drogreden noemt men “ad verecundiam”. Dat intussen de man die probeert de echte USSR in oude glorie te herstellen, Vladimir Poetin, zeer populair is bij veel EU-haters, is blijkbaar een paradox die alleen eurofielen zoals ik zien.
1c: De EU is zowel 1a als 1b
Ja maar dat kan toch niet, tegelijkertijd een fascistische en een communistische superstaat zijn? Natuurlijk wel, in de geesten van Europahaters. Hitler was immers “links”, dus waarom niet? Dat je met even goede (of zwakke) argumenten Stalin als rechts-conservatief kunt bestempelen, daar gaan we voor het gemak maar even aan voorbij. De EU is tegelijkertijd een multiculturalistisch en fascistisch (al kan dat helemaal niet, een van de kenmerken van het fascisme is nu juist nationalisme) idee en een communistisch bolwerk dat de belangen van het grootkapitaal dient. Ik raad u aan dit soort tegenstrijdigheden niet te vaak te lezen, zij kunnen lijden tot acute schizofrenie.
2. De EU is een bureaucratische, geldverspillende moloch
Dit is aantoonbare nonsens. Het budget van de EU is ruwweg 170 miljard. Deel dit door het aantal inwoners, iets meer dan 500 miljoen, en u krijgt het overheidsbudget per hoofd van de bevolking van Honduras, Irak of Thailand (dat van Nederland is ongeveer 15 maal zo hoog). Nog interessanter wordt het als u het aantal ambtenaren, pak hem beet 50.000, afzet tegen die reusachtige bevolking. Er is geen ontwikkeld land op aarde met zo weinig ambtenaren als de EU.
3. De EU is antidemocratisch
Het kan natuurlijk altijd beter, maar wij Nederlanders hebben niet echt recht van spreken als het gaat om het democratische gehalte van de EU-instanties. In Nederland kennen wij immers geen gekozen staatshoofd (zoals Frankrijk), geen gekozen regering (zoals de VS), geen gekozen burgemeester (zoals België), geen gekozen provinciebestuur (zoals Spanje) en geen referendum (zoals Zwitserland). Toch hoor je weinig klachten over dit democratisch tekort in eigen land. Gevalletje pot en ketel?
4. De EU is imperialistisch
Het is waar, de EU is fors uitgebreid de afgelopen decennia. Maar anders dan welk imperium ook in de geschiedenis der mensheid, hebben alle nieuwe lidstaten daar zelf voor gekozen. Dacht u dat de Romeinen de Kelten lieten beslissen of ze erbij wilden horen? Dat de Spanjaarden de Maya’s en de Inca’s lieten stemmen? De Polen zich vrijwillig bij het Derde Rijk aansloten? ‘Nough said.
5. (Voorbeeld van 4:) De EU is de oorlog in Oekraïne begonnen
Uh nee, dat deden de Russen toen zij de Krim binnenvielen of voor mijn part de Oekraïners zelf toen zij besloten hun niet bepaald democratisch opererende president af te zetten. Dit mag de pret niet drukken: Van Baalen (een lid van het Europees Parlement dat buiten Nederland geen enkele bekendheid geniet) en Guy “de Grote Satan” Verhofstadt (voorzitter van een middelgrote fractie in datzelfde EP, dus technisch gesproken niet eens een EU-vertegenwoordiger) hebben de Oekraïners zo opgehitst dat deze Rusland zijn binnengevallen. Of zo. Want al die demonstranten die het dynamische duo Hans en Guy toespraken, zaten voor hun komst gewoon thuis achter de geraniums. Toch? Volkskrantcolumnist Jan Bennink doet er zelfs nog een schepje bovenop door Verhofstadt ervan te beschuldigen een Derde Wereldoorlog te willen ontketenen. What’s next? Catherine Ashton die persoonlijk een jihad organiseert? Oeps.
Kijk, met euroscepsis is natuurlijk helemaal niets mis. En wie uit de Euro of voor mijn part helemaal uit de EU wil stappen, moet vooral PVV (of – als u weinig waarde hecht aan uw stem – Artikel50) stemmen. Een referendum vind ik ook best: ligt onze toekomst binnen of buiten de Unie, laat de kiezer zich er maar over uitspreken. Maar staak alstublieft die tenenkrommende, volledig feitenvrije onzinretoriek, u maakt zich er alleen maar belachelijk mee. Net als met dat eeuwige geklaag over de “Mainstream Media”. Dat voortdurende slachtoffergedrag doet eurofoben nog het meest op moslims lijken en zeg nou eerlijk: is dat een vergelijking waar u blij mee bent? Hoe dan ook, ik hoop op nog wat meer pareltjes in uw reacties.
Volg Bart Schut op Twitter en Facebook.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten