Mak over Europa

Geen categoriemei 20 2014, 12:00
Eigen koers varen
Sommige van mijn kennissen zeiden recent tegen met dat Geert Mak de laatste tijd flink wat eurokritischer was geworden, maar daar heb ik steeds wat meewarig op gereageerd. Terecht blijkt nu. Mak etaleert in De Volkskrant zijn visie op Europa, dat zich volgens hem moet 'losmaken' van de VS:

"Europa kan niet eeuwig wegkruipen onder de paraplu van de VS. De VS zal een eigen koers varen, Europa ook. En dat verschil zal steeds sterker worden."

Volgens Mak leven we tegenwoordig in een 'globale Europese context' (whatever that may be, red.) en daar is niets aan te doen:

"Het sentiment van 'we stappen uit de EU', is als in bed gaan liggen met de dekens over je heen, wachtend tot de storm over trekt. Dat doet deze storm niet."

Mak gelooft in 'Europa' en hij voelt zich dan ook 'Europeaan'. Op de vraag wanneer hij zich het meest Europeaan voelde zei hij:

"In een Walmart in Minnesota zag ik een vrouw die de boodschappen voor je inpakt. Ze had haar gezicht goed opgepoetst maar haar handen gaven weg dat ze tegen de tachtig liep. Zij moet nog gewoon doorwerken. Als ik in de VS ben, zie ik veel problemen die wij allang hebben opgelost. Op zo'n moment realiseer je je dat de zaken in de EU goed zijn geregeld. Met al die sociale voorzieningen heeft de doorsnee burger het goed."

Driemaal raden waar hij zijn stem op uitbrengt overmorgen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten