Domme ophef over Rotterdamse VVD-poster

Geen categoriemrt 07 2014, 15:15
"In Rotterdam spreken we Nederlands" is tegen het zere been van allerlei politiek-correcte racismeroepers.
De VVD is weer met een relletje in het nieuws. Deze keer niet eens vanwege een corrupt Staten- of Kamerlid, of de zoveelste belastingverhoging. Nee, deze keer gaat het om een verkiezingsposter van de VVD Rotterdam:

De oranje onderstreepte VVD-boodschap heeft voor een storm verontwaardigde reacties gezorgd op sociale media. De VVD kreeg op Twitter het verwijt dat de stelling 'onthutsend' is, 'zeker in een internationale stad als Rotterdam.'

Cabaretier Jan Jaap van der Wal bemoeide zich met de discussie: 'In Rotterdam hebben we de betekenis het liberalisme even afgezonken in de Maas", twitterde hij. Ook uit eigen kring klonk kritiek op de tekst. 'In Wormerland is iedereen welkom,' aldus de plaatselijke VVD-lijsttrekker.

Altijd wonderlijk als publiekeomroepsocialisten zich ineens druk gaan maken over het liberalisme. Jan Jaap, wat kan het je schelen? Liberalisme is jouw ideologie niet, dus waarom maak je je druk of de VVD die ideologie al dan niet met een blok beton om het been laat slapen met de vissen?
Maar Van der Wal was niet de enige BN'er die boze anti-VVD-teksten het journalistenmedium Twitter opslingerde. RTL-presentator Humberto Tan maakte ook een aardige stropop van de hele situatie ("Ik begrijp dat de VVD in R'dam het maar niks vindt, al die buitenlandse schepen met al die buitenlandse talen en al dat buitenlands geld...."). Francisco van Jole probeert de expatcommunity van Rotterdam boos te maken, en actrice Halina Reijn, ten slotte, liet weten de posters "walgelijk" te vinden en vroeg "Kan iemand van de @VVD iets uitleggen over dat absurde bord in Rotterdam?"
Welnu, ik ben dan misschien niet afgevaardigd door de VVD, maar speciaal voor mensen als Reijn, Tan, Van Jole en Van der Wal kan ik hopelijk wat geruststellende woorden spreken. In tegenstelling tot hoe de BN'ers deze situatie framen, is de poster uiteraard niet bedoeld om de expats en buitenlandse handelaren uit de stad te verdrijven. Waar het de partij om gaat is niet het leven zuur maken van de zeer productieve en doorgaans uitstekend Engelssprekende Amerikanen, Chinezen, Engelsen en andere werknemers van buitenlandse bedrijven. Deze mensen spreken misschien geen Nederlands, maar brengen wel geld in het laadje en zijn verder prima geïntegreerd in de Westerse samenleving.
Waar het de VVD zo overduidelijk wel om gaat met deze posteractie, zijn de niet-Westerse allochtonen. Velen daarvan zitten nu al enkele generaties lang vast in het uitkeringstraject en hebben ook geen zicht op een baan of het volwaardig meedraaien in de Nederlandse samenleving. Anders dan de reislustige expats, die doorgaans na verloop van tijd weer teruggaan, hebben vele van deze mensen een Nederlands paspoort en zijn hier om te blijven. En anders dan de hypercommerciële expats zijn er in de Turkse en Marokkaanse gemeenschappen veel schoolverlaters, laagopgeleiden en zelfs ongeletterden. De reden hiervoor is eenduidig: men beheerst de Nederlandse taal onvoldoende.
Kortom, in plaats van het belachelijk maken van een werkelijk probleem in de samenleving, zouden de dames en heren BN'ers ook op de bühne kunnen gaan en lobbyen voor een oplossing voor deze kloof in de samenleving. Maar ja? Dan moet je zo constructief zijn, hè? Liever twitteren ze vanuit hun luie stoel stropoppen over een partij die te boek staat als rechts.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten