ECB introduceert nieuw tientje

Geen categoriejun 03 2014, 16:00
Moeilijker te vervalsen
De Europese Centrale Bank (ECB) maakte gisteren bekend dat ze in juni winkels en andere kleine bedrijven uitgebreid zal informeren over het nieuwe biljet van 10 euro, dat op 23 september aanstaande in omloop wordt gebracht. De reden om een nieuw tien-euro biljet op de markt te brengen is dat het nieuwe biljet minder fraudegevoelig is. Door een speciale beschermende laag gaat het biljet bovendien langer mee.
De ECB bespaart zich kosten noch moeite om ruim drie miljoen bedrijven te informeren over het nieuwe biljet. Zo krijgen ze allemaal informatiebrochures en ander voorlichtingsmateriaal toegestuurd, zodat mensen die voor hun beroep met contant geld werken bekend raken met de kenmerken van het nieuwe briefje. Daarnaast wil de ECB ondernemers eraan herinneren hun sorteer- en detectieapparaten op tijd in orde te brengen voor de invoering in september.
Het nieuwe biljet zou beter bestand zijn tegen vervalsing door meer 'echtheidskenmerken'. Zo is er bijvoorbeeld een portret van Europa - het meisje uit de Griekse mythologie - in het hologram en het watermerk verwerkt. Er is ook een smaragdgroen cijfer aangebracht dat bij het kantelen van kleur verandert.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten