Van Marwijk heeft kritiek op systeem

Geen categoriejun 03 2014, 15:14
Ze zouden het nooit in een paar weken tijd onder de knie kunnen krijgen.
Bert van Marwijk heeft kritiek op Louis van Gaal omdat die het systeem van Oranje heeft aangepast. De vorige bondscoach van Nederland - die in 2010 nog in de finale stond van het WK maar keihard afgang op het EK in 2012 - denkt dat de spelers niet goed tijd hebben om het systeem te leren.

"Dit is niet zomaar een aanpassing, maar een behoorlijke overgang, die heel wat vergt van spelers. Ik ben een trainer die graag werkt met een vast systeem. Als bondscoach heb ik ook zo snel mogelijk aangegeven hoe ik wilde spelen en daar twee jaar aan gewerkt. Dat is mijn filosofie. Daardoor waren de spelers al twee jaar aan de speelwijze gewend. Dat zal nu allemaal sneller moeten. Er zijn trainers die zeggen dat dat kan. Er zijn ook trainers die zeggen, dat je tegelijkertijd drie, vier verschillende speelwijzen kunt hebben. Dan zeg ik altijd: die trainers kunnen dat wel, maar kunnen die spelers dat ook?"

Je hoopt dat hij een grap maakt, maar helaas, hij bedoelt het buitengewoon serieus. "Een moeilijkheid in het 5-3-2 systeem is de manier waarop de backs moeten spelen. Dat zijn eigenlijk extra aanvallers, die voor een aanvallende impuls moeten zorgen. Dan heb je op die posities eigenlijk een ander type speler nodig, dat eerder druk kan zetten en ook iemand uit kan spelen."
Blijkbaar kijkt Van Marwijk geen voetbalwedstrijden meer (in buitenlandse én Nederlandse competities) want links- en rechtsbacks zijn het al jaren gewend om veel aanvallend werk te doen. Op internationaal niveau speelt men al tijden zo, en ook in Nederland wordt het steeds normaler. Waarom denkt Van Marwijk bijvoorbeeld dat Daley Blind linksback kon spelen bij Ajax? Omdat hij zulke fantastische verdedigende kwaliteiten had? 
En kijk eens naar de rechtsbacks: Daryl Janmaat doet al jaren hetzelfde op rechts, waar hij ironisch genoeg één van Feyenoords grootste wapens is. Gregory van der Wiel en Ricardo van Rhijn moeten al tijden hetzelfde doen bij hun clubs, PSG en Ajax. Die laatste twee zitten weliswaar niet bij de definitieve selectie, maar de manier waarop ze hun rol wekelijks invullen onderstreept maar weer dat backs tegenwoordig allemaal aanvallend spelen. Dat is niet 'nieuw' voor ze.
Daar komt bij dat veel clubs een vergelijkbaar systeem spelen als 5-3-2. Het zal Van Marwijk verbazen, maar het Hollandse systeem (van 4-3-3) noemen we niet alleen 'Hollands' omdat wij het hebben uitgevonden, maar ook omdat we continu aan die strategie vasthouden. Veel van de spelers die naar het WK gaan spelen bij buitenlandse clubs, waar ze heel andere systeem gewend zijn... en waar men zelfs regelmatig - afhankelijk van de tegenstander - overschakeld op een ander systeem. Die spelers hebben er werkelijk geen enkele moeite mee om 5-3-2 onder de knie te krijgen. En als ze dat wel hebben horen ze niet thuis in het Nederland elftal.
Tenslotte valt er ook nogal iets aan te merken op Van Marwijks koppigheid wat betreft zijn geliefde 'systeem'. In 2012 was al lang duidelijk dat we het daar niet mee zouden redden omdat we de spelers een eenvoudig niet voor hadden. Wat deed Van Marwijk? Die bleef vasthouden aan zijn 'systeem', waardoor Oranje het toernooi al na de groepsfase moest verlaten, nadat ze keer op keer op vernederd was.
Ik ben geen fan van de persoon Louis van Gaal, maar wat dit systeem betreft heeft hij gewoon gelijk. Anders dan zijn voorganger wil hij een afgang voorkomen; er zit dan niets anders op dan over te schakelen op een andere speelwijze. Dat Van Marwijk dat weigerde te doen in 2012 was geen teken van kracht, maar van zwakte. Hij was er eenvoudig te koppig voor om zijn systeem aan te passen aan zijn spelers, wat bij het EK resulteerde in een enorme afgang. Van Gaal probeert dat nu te voorkomen. Chapeau daarvoor.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten