Falklands onder vuur

Geen categorieapr 20 2012, 14:00
Argentinië voert de spanning op rond het sluimerende conflict met het Verenigd Koninkrijk over de Falklandeilanden. Hoe liggen de militaire krachtsverhoudingen?
Precies dertig jaar geleden vochten beide landen een bloedige oorlog uit over de eilanden. Na een Argentijnse invasie slaagde een Britse expeditiemacht erin om de eilanden te heroveren. Volgens sommige analisten was het een dubbeltje op zijn kant.
Diezelfde analisten komen nu tot de conclusie dat de huidige verdediging van de eilanden onvoldoende is om een invasie te kunnen afweren en dat het - mocht het tot zo'n invasie komen - vrijwel onmogelijk zal zijn de eilanden te heroveren:

So how effective are the islands' defences? All depends on rapid reinforcement of the existing garrison. The Mount Pleasant/Mare Harbour complex is certainly prepared for this reinforcement. But the MOD's plans rely on a few Typhoons, 1,000 soldiers, the odd destroyer and the possible presence of a nuclear attack submarine to defend the complex for long enough in order to allow for reinforcements to arrive. Once lost, the islands would be extremely difficult to retake, particularly with no air cover over a task force.

Zelfs met een extra oorlogsschip en wat meer grondtroepen, waarvan sprake zou zijn, zal de verdediging het niet redden, en kan het Argentijnse invasiescenario van dertig jaar terug zich herhalen. Bovendien zitten bezuinigingen op de verdediging van de eilanden in de pijplijn. De Argentijnen kunnen in korte tijd een overmacht aan troepen aan land zetten. Zij beschikken over de daartoe benodigde amphibische en luchttransportcapaciteit. De geografische situatie werkt hier in het voordeel van de Argentijnen. De eilanden liggen immers minder dan duizend kilimeter uit de Argentijse kust, maar vanuit Engeland bezien aan het andere eind van de wereld.
Een herovering van de eilanden door de Britten lijkt anders dan dertig jaar geleden een vrijwel kansloze onderneming. Wat is namelijk het geval? Zonder luchtwapen is een dergelijke operatie niet mogelijk. Dertig jaar terug konden de Britten twee vliegkampschepen in de strijd werpen, met ruim 40 (Sea) Harrier V/STOL-gevechtsvliegtuigen, die de veel grotere Argentijnse luchtmacht enigszins in bedwang konden houden. De Royal Navy is inmiddels flink uitgekleed en heeft nog maar één vliegkampschip tot zijn beschikking, de HMS Illustrious (zie foto). Dat doet echter dienst als moederschip voor helicopters, want de (Sea) Harriers zijn onlangs buiten gebruik gesteld en een mogelijke vervanging is pas voorzien in 2020.
En zoals gezegd is zonder luchtdekking een herovering van de eilanden uitgesloten, zelfs nu de Argentijnse luchtmacht er ook niet al te florissant bijstaat met slechts weinig moderne gevechtsvliegtuigen. Ook hier werkt de geografische situatie in het voordeel van de Argentijnen, want zij kunnen die vliegtuigen op ieder gewenst moment inzetten. Pikant detail: de Argentijnse marine schijnt nog steeds te beschikken over de Super-Étendard, het vliegtuig dat destijds de Exocet-raket lanceerde die tot verbijstering van de Britten hun moderne destroyer HMS Sheffield tot zinken bracht.
Een en ander overziende lijkt het duidelijk dat de Argentijnen nu moeten toeslaan als ze tenminste de Falkland-eilanden ooit nog met militaire middelen in bezit willen krijgen. De eilanden zijn momenteel praktisch onverdedigd en de Britten zullen binnen afzienbare tijd niet over de middelen beschikken om ze te heroveren. Zal het tot een nieuwe militaire confrontatie komen? Dat staat nog te bezien, al was het maar omdat de Argentijnen de in hun voordeel gewijzigde militaire situatie ook zouden kunnen uitbuiten door langs diplomatieke weg een doorbraak te forceren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten