Forbes roept Poetin en Baghdadi uit tot machtigsten ter wereld

Geen categorienov 05 2014, 19:00
Dat is een grote reden tot zorg. De grootste imbecielen zijn kennelijk ook de meest machtigen.
Het tijdperk waarin het Westen de wereldpolitiek kon oplossen in een onderonsje tussen de premier van Groot-Brittannië en de president van de Verenigde Staten is helaas voorbij. Andere delen van de wereld roeren zich, en weten machtige personen naar het wereldpodium te katapulteren. Niet altijd even goed gezind:

De Russische president Vladimir Poetin is volgens het blad Forbes ook dit jaar de machtigste persoon ter wereld. Net als vorig jaar eindigde de leider op de eerste plaats in de jaarlijks ranglijst die het blad publiceert.

En:

De lijst met in totaal 72 namen kent ook opvallende nieuwkomers, zoals Jack Ma, de oprichter van de Chinese verkoopsite Alibaba en Abu Bakr al-Baghdadi, de zelfbenoemde kalief van Islamitische Staat (IS).

Dat een oorlogsmisdadiger als Poetin zo hoog scoort in de lijst, is zorgelijk. Poetin heeft namelijk absoluut niet het beste voor met deze wereld: het enige waar de man zijn zitten op heeft gezet is zoveel mogelijk macht, zo min mogelijk verantwoordelijkheid en het bijeenharken van absurde bedragen aan geld voor hemzelf en z'n vriendjes.
Maar Poetin is niet de enige bedreiging voor de wereldvrede die hoog genoteerd staat op de Forbes-ranglijst: dat de al even gruwelijke al-Baghdadi van terreurorganisatie IS ook een prominente plek inneemt in het rijtje, is best schokkend. De man zat niet al te lang geleden nog veilig gevangen op Guantanamo Bay. Nu onthoofdt hij iedere andersdenkende die hij kan vinden.
Gelukkig kunnen we deze lijst ook wel weer wat relativeren. Janet Yellen (de FED-directrice en nummer 6 op de lijst) is lang niet zo machtig als ze wordt voorgesteld: uiteindelijk is ze gewoon een zetbaas van de Amerikaanse overheid, en heeft ze niet bijster veel ruimte om van die koers af te wijken. Daarnaast is de zilveren medaille voor Obama ook te veel eer. Want zoals ik eerder vandaag al schreef is het sinds gisteren definitief gedaan met de grote macht van deze man in binnen- én buitenland.
Al met al is de Forbes-lijst van meest machtige personen een teken aan de wand: de beschaving is de wereld aan het verliezen aan de barbaren. We moeten de komende jaren alles op alles zetten om onze planeet terug te veroveren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten