Griekenland zorgt voor glijdende verhoudingen in peiling

Geen categoriejul 17 2011, 11:30
Weinig verschuivingen de nieuwste zomerse peiling van Maurice de Hond. Wel plust het kabinet wederom een zeteltje, ten koste van D66.
Het CDA pakt eindelijk weer eens een zetel terug en komt daarmee op het - nog immer teleurstellende - aantal van 14 zetels. PVV en VVD wisselen een stoeltje uit en komen op 27 (+1) en 33 uit. Gezamenlijk staan ze op twee zetels verlies - enkel veroorzaakt door het CDA; VVD en PVV stijgen allebei met respectievelijk 2 en 3 zetels en opzichte van de uitslag in juni 2010. Samen met de SGP, die heel knap haar derde zetel vasthoudt, is er nog wel een virtuele meerderheid.
Opvallend is de ontwikkeling die de regerings- en gedoogpartijen hebben doorgemaakt sinds begin mei. Waar de VVD op een hoogtepunt stond (36 zetels), kende de PVV een dieptepunt (21). Het CDA stond, net als nu, op 14. Intussen is de VVD drie zetels gezakt, maar pluste de PVV met zes. Nettowinst voor de regeringsconstructie: drie zetels. En dat in tijden van nauwelijks uit te leggen geldverkwisterij in Europees verband; ik vind het opmerkelijk en, als ik dat zo mag noemen, een puike prestatie van de premier en zijn manschappen.
Dat wil niet zeggen dat 'Griekenland' geen gevolgen heeft voor het kabinet. Er heeft een duidelijke verschuiving van VVD naar PVV plaats gevonden, en die kan met de huidige electorale verhoudingen zomaar doorzetten. Liefst 70 procent van de kiezers vindt het onacceptabel "dat wij in Nederland veel moeten bezuinigen, maar tegelijkertijd zoveel geld aan andere landen ter beschikking stellen". Een pijnlijke uitkomst, te meer omdat de noodkredieten helemaal niets met de rijksbegroting te maken hebben. Als het geld niet terug komt, waar we inderdaad ernstig rekening mee moeten houden, dan gaan we geen verzorgingstehuizen in de fik steken of iets dergelijks.
Opvallend detail is dat zowel kiezers van de VVD in 2010 die nu aangeven niet meer VVD te willen stemmen als PvdA-kiezers, vinden dat de PvdA haar steun aan de miljadenleningen aan Griekenland had moeten koppelen met aanpassingen van de bezuinigingen in de zorg of op sociale werkplaatsen. Dat komt akelig dicht in de buurt van het standpunt dat Ronald Plasterk innam in het toenmalige Ierland-debat. De rasopportunist jammerde toen dat hij de steun niet wilde ondertekenen omdat de PVV maar eerst haar verantwoordelijkheid moest nemen. Onder druk van met name Wouter Koolmees van D66 haalde de voormalige minister van Feesten en Partijen bakzeil en steunde de miljardenlening op voorwaarde dat deze niet ten koste zou gaan van "de allerarmsten". Zoals ik net al zei: dergelijke leningen gaan buiten de begrotingsregels om en laten de barbecue- en flatscreen-tv-subsidies van de allerarmsten dus per definitie met rust.
De volledige peiling met tussen haakjes de verschuiving ten opzichte van vorige week: ten opzichte van vorige week: VVD 33 (-1), PVV 27 (+1), SP 22 (-), PvdA 18 (-), D66 16 (-1), CDA 13 (+1), GroenLinks 9 (-), ChristenUnie 5 (-), SGP 3 (-), PvdD 2 (-), Bejaarden 1 (-)
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten