Griekse lente?

Geen categoriejun 01 2013, 16:00
Eén zwaluw maakt nog geen zomer
In een artikel in de Volkskrant wordt gesteld dat 'experts voorspellen dat het Griekse bruto binnenlands product in 2014 een beetje zal groeien en in 2015 met ruim 2 procent zal toenemen'. Het benieuwt mij zeer wie deze 'experts' dan wel niet zijn, want die uitspraak is ronduit lachwekkend. Een citaat:

"De vrees voor een Grieks vertrek uit de eurozone is naar de achtergrond verdwenen. De crisis heeft lonen en prijzen met tientallen procenten gedrukt, waardoor Griekenland iets concurrerender is geworden. Er zijn af en toe nog wel stakingen en protesten, maar die worden steeds kleiner."

Die interne devaluatie heeft niets te maken met de concurrentiepositie van Griekenland ten opzichte van de rest van de eurozone. Helegaar niets. Die blijft even slecht. Pas als Griekenland in staat wordt gesteld een monetaire devaluatie uit te voeren, met een eigen wisselkoers en rentebeleid, kan het landje wellicht haar internationale concurrentiepositie verbeteren.
Nu is het wel zo, dat de Griekse economie, ik meen al voor het zevende jaar op rij, is gekrompen en aan alles komt een eind, maar niets wijst er op dat het beter gaat. Integendeel, volgens minister Dijsselbloem, in diens hoedanigheid als voorzitter van de Eurogroep, zullen de schuldeisers van Griekenland naar hun centjes kunnen fluiten. Daarmee is Dijsselbloem in elk geval een stuk realistischer dan Jan Kees -we krijgen het geld met rente terug- De Jager.
Hoe dan ook, het beeld dat wordt geschetst alsof Griekenland op eigen kracht kan herstellen mist werkelijk alle realiteitszin. Van een Griekse lente is nog lang geen sprake, nog geen begin ervan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten