Groot-Brittannië bang voor Syriëgangers

Geen categoriefeb 17 2014, 9:00
Er vechten honderden, zo niet duizenden, jihadisten uit Europa in Syrië. Sommigen van hen keren terug. In Groot-Brittannië is men bang dat deze terroristen aanslagen gaan plegen.
De strijd in Syrië duurt maar voort. Vooralsnog lijkt er geen eind aan te komen. Iedereen is het er over eens dat Assad aan de winnende hand is. Het tempo waarin hij Syrië terug verovert op de terroristen, gaat echter in een langzaam versnelling. De strijd kan nog maanden, zo niet jaren aanhouden. Van de onderhandelingen in Geneve verwacht ik persoonlijk helemaal niets. Als er al een akkoord wordt gesloten, zal heel snel blijken dat de SNC (de zogenaamde vertegenwoordiging van de rebellen in Syrië) helemaal geen rebellen vertegenwoordigt. De strijd zal gewoon verder gaan.
Midden in dat gewoel in Syrië vechten veel buitenlanders. Tientallen moslimjongeren uit Nederland en (nog veel meer) jongeren uit België spelen soldaatje in de zandbak. Maar niet alleen uit West-Europa zijn jihadisten naar het Midden-Oosten getrokken, ook veel Russen vechten in Syrië. Sommigen komen nooit terug. Onlangs kwam nog een terrorist uit België om het leven omdat hij werd geraakt door een omvallende elektriciteitspaal.
Jihad
Anderen zullen wel terugkomen of zijn al teruggekeerd. Als Assad de genadeklap heeft uitgedeeld aan de oppositie, zal deze groep alleen maar groter worden. Gefrustreerde strijders die hun jihad in Syrië zagen mislukken. Strijders die weten hoe zij met wapens moeten omgaan. Sommigen weten hoe je een bom in elkaar flanst. Terroristen die hard zijn geworden in Syrië en niet meer terugschrikken voor gevaar en dreiging.
Deze combinatie maakt deze personen gevaarlijk, daar hoef je weinig fantasie voor te hebben. Ook aan de overkant van het water, in Groot-Brittannië realiseert men zich dat. Naar dat land zijn recentelijk al zo'n 250 jihadisten uit Syrië teruggekeerd. En daar is men in het Verenigd Koninkrijk bang voor.

Volgens Britse veiligheidsbeambten onderstreept het hoge aantal teruggekeerde Syriëstrijders dat het gevaar van 'extremistische toeristen' toeneemt. Inlichtingendiensten en politie houden de 250 jihadisten in de gaten. Enkele 'hardliners' hebben eerder ook al in Pakistan of Afghanistan gevochten. De veiligheidsdiensten houden rekening met de mogelijkheid dat de jihadisten in het Verenigd Koninkrijk aanslagen plannen of anderen hiertoe aanzetten.

Paspoort
Dit is niet alleen een dreiging die het Verenigd Koninkrijk aan gaat. Deze dreiging geldt zeker ook voor België en Nederland. Het is dus zaak om goed op te letten. Ons land, Nederland, probeert dat op dit moment al door de paspoorten van Syriëgangers ongeldig te verklaren. De paspoortwet biedt die ruimte. Dat is echter niet afdoende. De kans dat men toch in Nederland weet te komen, is groot.
Laten we hopen dat ze bij de AIVD niet slapen.
U kunt mij volgen op Twitter onder de naam @MeijerHerman. Kijkt u ook eens op mijn site.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten