Homohuwelijk legaal in New York

Geen categoriejun 25 2011, 11:56
Homo's kunnen trouwen in New York.
De New Yorkse senaat heeft gisteren een wetsvoorstel goedgekeurd dat het homohuwelijk legaliseerd. Het voorstel kon rekenen op steun van zowel democraten als republikeinen.

De Senaat van de staat New York heeft vrijdagavond laat in meerderheid voor het homohuwelijk gestemd. Daarmee is New York de zesde Amerikaanse staat waar stellen van hetzelfde geslacht met elkaar kunnen trouwen.

De Republikeinen maken de meerderheid uit van de Senaat van New York. Toch stemden 33 senatoren voor het voorstel en 29 tegen. Vier Republikeinen stemden voor het homohuwelijk.

Wat Nederlandse nieuwsmedia vaak ontgaat is dat dit precies de manier is waarop men dit soort zaken behoort te regelen in de Verenigde Staten. De Grondwet geeft de federale overheid helemaal niet de bevoegdheid om het huwelijk uit te breiden of vorm te geven. Dit houdt in dat individuele staten het zelf moeten regelen.
De idee erachter is dat Amerika een federatie van verschillende staten is. De federale overheid ontleent haar bevoegdheden aan de staten, niet andersom. Zaken die door de Grondwet dus niet worden toegeschreven aan Washington D.C. moeten door de staten zelf geregeld worden. Het resultaat hiervan is dus dat bijvoorbeeld het homohuwelijk legaal zal zijn in bepaalde sociaal liberale staten, terwijl sociaal conservatieve staten ervoor kiezen het traditionele huwelijk in stand te houden. Dat is het logische gevolg van het Amerikaanse model.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten