Institutionele beleggers investeren miljoenen in het MKB

Geen categoriejun 17 2014, 20:00
Consortium ABNAMRO met 9 verzekeraars
Om de vastgelopen financiering aan het kleinere middenbedrijf te stimuleren wil een consortium onder leiding van ABNAMRO de komende jaren miljoenen investeren in datzelfde MKB. Het gaat om de verzekeraars Achmea, Aegon, ASR, Delta Lloyd, Generali, De Goudse, Nationale-Nederlanden, SNS REAAL en VvAA, die hierbij gecoördineerd worden door het Verbond van Verzekeraars.
Dat is natuurlijk een prachtig initiatief, maar laten we vooral niet vergeten, dat het bedrijfsonderdeel kleinzakelijk van ABNAMRO, dat door de Deutsche Bank destijds werd overgenomen, duizenden kleinzakelijke klanten ernstig gedupeerd zijn doordat de DB eenzijdig de kredietovereenkomsten opgezegd heeft na de overname. En dat in een tijd waarin die ondernemers natuurlijk nergens anders aan de kredietbak konden komen. Al die ondernemers zijn door de Deutsche Bank dus ernstig gedupeerd. Heel vreemd dat je hier bijna niemand over hoort.
Daarom is het goed, dat er nu initiatieven worden ontplooid om iets terug te doen voor dit segment, dat zwaar te lijden heeft onder de eurocrisis. De leningen zijn bedoeld voor het kleinere mkb. De kredieten bedragen maximaal een miljoen euro en hebben een looptijd van maximaal zeven jaar. De investeringen lopen via ABN Amro.
Verzekeraars zijn natuurlijk grote institutionele beleggers. Eerder werden al voorstellen gedaan om meer geld in de Nederlandse economie te beleggen, onder meer in de eveneens vastgelopen huizenmarkt. Inmiddels beleggen de verzekeraars al ruim 60 procent van hun vermogen in de Nederlandse economie. Ook maakte een groep verzekeraars al bekend 30 miljoen euro aan microfinancieringsorganisatie Qredits beschikbaar te stellen.
Prima natuurlijk, maar nu moet de economie nog aantrekken, anders is en blijft het vooral verliesfinanciering en de pensioenbeleggers kunnen juist wel wat extra rendement gebruiken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten