Van Woerkom kiest eieren voor zijn geld

Geen categoriejun 17 2014, 20:30
Links heeft gewonnen.
Guido van Woerkom wordt toch niet de nieuwe Nationale Ombudsman per 1 november, ook al had hij de benoeming door de Tweede Kamer al geaccepteerd na een hoop getouwtrek over zijn 'discriminerende' uitspraken over Marokkaanse taxichauffeurs. De reden: hij is niet langer boven elke twijfel verheven, zoals hij het zelf formuleert in een brief aan de Kamer, onder andere vanwege de ophef om het feit dat hij 310.000 euro ontvangt als vertrekpremie van de ANWB.

Hierdoor ontstaat volgens hem het risico ''dat de werkzaamheden van de Nationale ombudsman negatief beïnvloed worden''. Hij zou dan niet ''adequaat toekomen aan de taak'' die hij zichzelf heeft gesteld.

Deze recente ophef heeft van Woerkom doen besluiten toch geen Nationale Ombudsman te worden. Hij vindt dat het bedrag voor zijn vertrek volgens afspraak is met de Raad van Commissarissen van de ANWB. "Desondanks ben ik -wederom- onderwerp van publiek debat geworden," zo schrijft hij in de brief.

Links heeft de strijd gewonnen. De vraag is: wie is er dan wél boven elke twijfel verheven? Toch zeker niet de linkse PvdA'er Pieter Hilhorst, die een paar jaar ombudsman was bij de VARA. Het zou me niet verbazen als zijn naam nu komt bovendrijven in de zoektocht naar een nieuwe geschikte ombudsman. Maar Hilhorst zou helemaal niet geschikt zijn. Oké, hij incasseert geen tonnen van een commerciële organisatie (wachtgeld vangt 'ie trouwens wel), maar hij liet wel miljoenen euro's verdwijnen in Amsterdam.
Van Woerkom had het wat mij betreft prima kunnen worden. Die opmerking over Marokkaanse taxichauffeurs was meer een geintje en hij had er nog zijn excuses voor aangeboden ook. En die 310.000 euro voor de ANWB dan? Tja, een riante vertrekregeling, maar de ANWB ontvangt geen cent subsidie. Dan heb ik er toch wat minder moeite mee. Iets met vrije markt en zo. Hoe dan ook, Van Woerkom aanvaardt de functie niet, wat betekent dat de Tweede Kamer de procedure voor een nieuwe kandidaat moet gaan opstarten. Als het maar niet weer zo'n klucht wordt als met Van Woerkom.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten